avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... documentatie cadastrala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

documentatie cadastrala

O documentatie cadastrala intocmita de un autorizat si depusa la OCPI nu este verificata de functionarii OCPI, nu au aceasta obligatie sa verifice partea scrisa-documentele de proprietate in baza carora s-a intocmit aceea documentatie cadastrala? In sensul daca s-a respectat denumirea cadastrala , amplasamentul imobilului: parcela, carte funciara, numar cadastral-in baza carei legi???
Ce se intampla daca autorizatul fiind de rea credinta sau incompetent modifica denumirea parcelei sau alt element de identificare??? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 15:51, 13 Decembrie 2010
OCPI este stat in stat. Si daca ei gresesc, altii trebuie sa indrepte greseala lor prin tribunal.
Cu tot respectul, tin sa va contrazic cu privire la faptul ca greselile celor de la OCPI pot fi indreptate doar pe calea instantei. Exista o procedura prin care functionarii OCPI isi pot indrepta propriile greseli, in functie de natura acestora.
Asadar, revenind la intrebarile adresate, pot sa va spun ca la depunerea unui dosar la OCPI de catre o persoana fizica sau juridica autorizata in vederea receptionarii documentatiei cadastrale si inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara (sau orice alt obiect ar avea cererea respectiva), dosarul este verificat, pe etape, de catre fiecare angajat responsabil cu solutionarea acestuia.
Asadar, mai intai, se verifica la compartimentul de cadastru de catre un inspector de cadastru, care va verifica documentatia din punct de vedere tehnic: amplasament, tarlale, parcele (daca este cazul), etc.
Ulterior, dosarul ajunge la biroul de publicitate imobiliara unde este verificat din punct de vedere juridic (adica se verifica actele de proprietate depuse).
Daca la o data ulterioara se constata ca in cuprinsul documentatiei s-a strecurat o eroare materiala, autorizatul isi poate indrepta greseala printr-o noua documentatie, sau, daca se constata ca eroarea s-a strecurat la intabularea dreptului de proprietate si nu afecteaza fondul, aceasta poate fi indreptata din oficiu de catre angajatul de la biroul de publicitate imobiliara.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Paula Tudor, Consilier juridic
Foarte clar, multumesc! Care este legea care reglementeaza aceste responsabilitati? Va rog sa ma ajutati! Mii de multumiri.
legea 7/96 si regulamente date de ANCPI in baza aceleiasi legi... si "modificarile ulterioere"
aceste "modificari ulterioare" sunt motivul pentru care responsabilitatile functionarilor depind de la o perioada de timp la alta, de exemplu :
- in urma cu un an si ceva verificau planurile de punere in posesie - in ultimul an nu mai verifica asta (nici pozitia parcelei in acel plan de punere in posesie ), pentru ca s-a reinventat "planul cadastral" si mai cu seama definitia "tarlalei"! acum ii intereseaza pozitia parcelei intr-un contur tarla dat de ei (in extravilan)
- pana la aparitia "ortofotoplanurilor" pozitionarea se verifica pe trapeze geodezice ori pe nimic.
- doar in ce priveste actele autentice CF-ul face aceleasi verificari : daca ce scrie in actul de proprietate este identic cu ce este notat in documentatie.
Si as mai adauga:
- Ordinul nr. 633/2006 modificat prin Ordinul nr. 133/2009 - Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara
- Ordinul nr. 634/2006 modificat prin Ordinul nr. 134/2009 - Regulamentul privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara

Alte discuții în legătură

Mod de corectare a unei erori de inscris in tp cu efecte asupra unui contract de v-c ulterior CosticaP CosticaP Buna ziua, am o speta destul de complicata (pentru mine) la care va cer un sfat. In anul 2006 am cumparat un teren extravilan. Vanzatorul mostenise terenul, ... (vezi toată discuția)
Plangere cadastru godspeed godspeed Am o plangere impotriva incheierii de respingere a cererii mele de intabulare pe motiv ca parcela invecinata intabulata se suprapune cu a mea in proportie de ... (vezi toată discuția)
Formulare plangere lilicrin lilicrin Cum se formuleaza o plagere catre Oficiul de cadastru? Care este modelul de adresare? (vezi toată discuția)