avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unicul acceptant al succesiunii poate fi obligat sa o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unicul acceptant al succesiunii poate fi obligat sa o dezbata ?

Buna,

Am cateva nelamuriri: in speta, sora X cheama in judecata pe fratele Y cerand instantei sa constate deschisa succesiunea dupa ambii parinti (tatal decedat in urma cu 10 ani, mama acum 5 luni) precum si sa constate calitatea de mostenitor atat a reclamantei, cat si a paratului, in raport cu ambii parinti.

Problema este ca fratele Y este singurul acceptant al mostenirii dupa tata (prin declaratie la notar, in termen), atat mama, cat si sora X, fiind straine de succesiune prin neacceptarea in termen, desi au cunoscut decesul tatalui la data producerii lui (nu se pune problema acceptarii tacite, mama si sora nefiind in tara in ultimii 12 ani; nu au intocmit nici un act cu privire la bunurile succesorale).

Avand in vedere ca regismul fiscal este acelasi acum indiferent ca succesiunea se dezbate amiabil la notar sau prin instanta, poate fi obligat fratele Y, unicul mostenitor al tatalui, sa-si "dezbata" succesiunea dupa tata, avand in vedere ca trebui sa plateasca o suma peste posibilitatile sale ca taxe datorate statului ?

Este oare posibil sa se obtina o solutie prin care e respinsa cererea surorii X ca lipsita de interes, fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa, dar fara ca instanta sa pronunte o hotarare care sa-l declare pe frate Y mostenitor exclusiv, ceea ce ar duce automat la plata taxelor pentru partea lui de succesiune.

Se poate cere exclusiv dezbaterea succesiunii dupa mama ?
Cel mai recent răspuns: Andr@ , utilizator 22:23, 14 August 2009
themis a scris:
O întrebare. Bunurile care formează masa succesorală după tată erau bunuri proprii ale acestuia sau există şi bunuri comune cu soţia?


Toate bunurile imobile (teren extravilan, teren casa) erau bunuri proprii ale tatalui dobandite inaintea casatoriei, casa fiind construita in timpul casatoriei fiind deci bun comun.
Atunci va trebui să acceptaţi dezbaterea succesiunii după tată, pentru a vă apăra drepturile în ceea ce priveşte cota de bun propriu a mamei în urma sistării comunităţii de bunuri la moartea soţului, pe care o revendică sora dumneavoastră. Nu o veţi putea face decît în calitate de moştenitor al tatălui, iar pentru asta este nevoie de stabilirea acestei calităţi în instanţă.
Parerea mea este ca nu ...
Pentru ca solicitati instantei totusi ceva -sau ar trebui gandesc eu- ... sa constate ca unicul acceptant al succesiunii -de pe urma tatalui- este fratele Y.
Iar acest lucru nu poate fi facut doar pe calea unei intampinari.
Insa daca lucrurile stau asa .. si pareti a fi de acord in aceasta privinta .. de ce nu faceti o tranzactie ... si astfel potrivit modificarii Legii taxelor de timbru .. partile vor primi inapoi taxele de timbru datorate.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Alin Paidiu, Avocat
Mulţumesc frumos amândurora pentru clarificari, cred ca am priceput acum ... nu se pot evita taxele succesorale :)

Ca atare, mai este nevoie de cererea reconvenţională sau este suficient să se prezinte toate faptele şi temeiurile juridice doar în cadrul întâmpinării ?
Din moment ce în prima succesiune invocaţi drepturi proprii împotriva reclamantei, eu cred că se impune o cerere reconvenţională, aşa cum sugera şi apaidiu.

Alte discuții în legătură

Sora ''invizibila'' lauryss lauryss Mama mea cand s-a casatorit,era si normal sa isi urmeze sotul,lasand in casa parinteasca fratele ei mai mic impreuna cu familia lui si inclusiv bunica ... (vezi toată discuția)
Litigiu ref. acceptarea tacita a succesiunii (speta) luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Va retin atentia cu urmatoarea speta: Reclamanta X a chemat in judecata pe parata Y,mama sa,solicitand instantei sa constate ca parata,in mod ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)