Am cateva nelamuriri: in speta, sora X cheama in judecata pe fratele Y cerand instantei sa constate deschisa succesiunea dupa ambii parinti (tatal decedat in urma cu 10 ani, mama acum 5 luni) precum si sa constate calitatea de mostenitor atat a reclamantei, cat si a paratului, in raport cu ambii parinti.
Problema este ca fratele Y este singurul acceptant al mostenirii dupa tata (prin declaratie la notar, in termen), atat mama, cat si sora X, fiind straine de succesiune prin neacceptarea in termen, desi au cunoscut decesul tatalui la data producerii lui (nu se pune problema acceptarii tacite, mama si sora nefiind in tara in ultimii 12 ani; nu au intocmit nici un act cu privire la bunurile succesorale).
Avand in vedere ca regismul fiscal este acelasi acum indiferent ca succesiunea se dezbate amiabil la notar sau prin instanta, poate fi obligat fratele Y, unicul mostenitor al tatalui, sa-si "dezbata" succesiunea dupa tata, avand in vedere ca trebui sa plateasca o suma peste posibilitatile sale ca taxe datorate statului ?
Este oare posibil sa se obtina o solutie prin care e respinsa cererea surorii X ca lipsita de interes, fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa, dar fara ca instanta sa pronunte o hotarare care sa-l declare pe frate Y mostenitor exclusiv, ceea ce ar duce automat la plata taxelor pentru partea lui de succesiune.
Se poate cere exclusiv dezbaterea succesiunii dupa mama ?
Am postat fără a citi mesajul dumneavoastră apărut în timp ce redactam răspunsul.
Din păcate nu se poate face o tranzacţie, reclamanta pretinzând calitatea de moştenitor şi în raport cu bunurile tatălui, dar această pretenţie poate fi uşor demontată, deoarece se poate stabili facil că nu a aceptat în termen.
Deci concluzia este că trebuie totuşi şi o cerere reconvenţională.
Sora ''invizibila''
lauryss
Mama mea cand s-a casatorit,era si normal sa isi urmeze sotul,lasand in casa parinteasca fratele ei mai mic impreuna cu familia lui si inclusiv bunica ... (vezi toată discuția)