avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum imi pot recupera banii dati cu imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum imi pot recupera banii dati cu imprumut

Am imprumutat acum 1 an, o suma de bani ( 1000 euro ) unei colege. O cunosteam de putina vreme, ne-am cunoscut in Elvetia si am lucrat o perioada impreuna.
In Iulie anul trecut, ea plecat la munca pe un nou contract de 1 an in Turcia, ca terapeut maseur. Dupa ceva timp, mi-a scris disperata nu poate trimite niste bani....ca are programul foarte incarcat si lucreaza pana seara iar seful ei de la hotel nu o lasa decat in weekend sa mearga la banca. In weekend la ei fiind inchis. Vroia neaparat sa ii trimita bani unui amic, pentru a-i lua medicamente din Irlanda tatalul ei. A zis ca nu are de unde sa ceara suma de 1000 euro...nici ai ei nu o pot ajuta ca nu au posibilitati. Desi am avut ceva dubii, am acceptat sa ii trimit banii prin western union, cu conditia ca intr-o luna sa mi-i dea inapoi.
Ea m-a asigurat cu poza trimisa, ca are banii si sa nu imi fac probleme ca mi-i trimite.
Din pacate, au urmat scuze ca nu poate pleca de la hotel, ca lucreaza pana tarziu etc. si sa mai astept ca face cumva si mi-i da.
Pana intr-o zi, cand vroia sa ma roage din nou, pentru amicul ei din Irlanda, care ar fi avut un accident si trebuia operat. Ea din nou disperata ca nu poate pleca de la hotel, m-a rugat daca o pot ajuta din nou, dar de data asta i-am zis ca nu pot, pentru ca suma este mare si nu ii am si sa incerce la familia ei sa o ajute. Ea a invocat ca nu are cine sa o ajute...ca e grea situatia...etc.
DAR .....peste cateva zile... SURPRIZA..seful ei a acceptat si au mers impreuna la banca si i-a trimis amicului ei suma respectiva de bani - 2000 euro.
Dupa cateva zile, am intrebat-o daca s-a rezolvat situatia cu amicul ei si ea mi-a zis ca da...a reusit sa ii trimita banii. Si atunci am intrebat-o mie de ce nu mi i-a trimis, avand in vedere ca ii trimitea cu western union..deci o simpla hartie de completat.
A invocat ca nu a mai avut bani, pentru ca a trebuit sa-i dea tipului care a adus-o pe contract aici la hotelul din Turcia. A zis ca nu a avut alta varianta decat sa-i dea banii si ca mai are o parte sa-i achite.
OK...si i-am zis atunci, ce legatura are asta cu mine ? Problema ta, este a ta.
Ea atunci mi-a zis ca nu o inteleg...ca nu e dupa ea...ca situatia este dificila...ca nu stie de unde va scoate si acei bani...etc.
Ca pe urma sa urmeze o pauza lunga...care inca persista....si in care nu mi-a mai raspuns la mesaje..telefoane. Desi i-am spus cu frumosul....pana am ajuns la amenintari...degeaba.
Ea este in continuare online pe pagina de facebook...vede mesajele....dar nimic.

Va rog sa-mi spuneti ce pot face in situatia asta ? Cum o pot rezolva ? Ea are viza in Turcia pana luna asta sau cea viitoare. Ea locuieste in Roman, Jud.Neamt. Sigur se va intoarce acasa.

Cum imi pot recupera banii ?Nu stiu cum sa fac. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kalavas , utilizator 11:01, 10 Aprilie 2020
Trebuie sa formulati actiune civila in instanta dar, trebuie sa dovediti cu probe(inscrisuri)imprumutul acordat.
Buna ziua,

Am dovada sumei trimise prin western union. Am si datele persoanei careia i-am trimis banii.

Cum trebuie procedat cu actiunea in instanta ? Cat costa, cat dureaza...este sigura ?

Multumesc
Puteti formula actiune ptr.plata nedatorata(art.1.341-1.344 NCC)sau imbogatire fara justa cauza(art.1.345-1.348) sansele sunt in functie de probe,ar putea sa se apere spunand ca banii respectivi reprezinta restituirea unui imprumut pe care dvs. l-ati facut la ea.Nimeni nu va poate garanta castigarea procesului,riscurile sunt intotdeauna ale justitiabililor.
danpopescu2011 a scris:

Puteti formula actiune ptr.plata nedatorata(art.1.341-1.344 NCC)sau imbogatire fara justa cauza(art.1.345-1.348) sansele sunt in functie de probe,ar putea sa se apere spunand ca banii respectivi reprezinta restituirea unui imprumut pe care dvs. l-ati facut la ea.Nimeni nu va poate garanta castigarea procesului,riscurile sunt intotdeauna ale justitiabililor.


Nu sunt sigur ca temeiul de drept in situatia asta este potrivit. O alta solutie ar putea fi o plangere penala pentru inselaciune.
As ave o inrebare...
Am facut o refinantare la banca si imprumuturi de la prieteni pentru a ajuta o fosta prietena sa deschida o afacare in 2018 spunandu-mi ca imi va plati ratele la banca ea..dar nu s-a intamplat asa...de 2 ani de zile nu mi-a platit decat 1 rata..ceea ce m-a determinat sa o dau in judecata..am avut norocul de a avea inscrisuri prin mesaje si convorbiri telefonice ceeea ce dovedea clar ca avea o datorie de bani la mine...plus ca asociata ei a venit ca martora in favoarea mea...acum astept expertiza contabila pentru urmatorul proces...vroiam sa va intreb cum as putea sa-mi recuperez banii de la ea tinand cont ca nu are nimic pe numele ei dar ea si cu sotul ei detin o afacere profitabila...mentionez ca nu stiu daca sunt casatoriti dar au un copil impreuna...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frauda bancara AndreiGabriel1234 AndreiGabriel1234 Buna ziua,in urma cu doar o saptamana am fost victima unei fraude si de aceea va cer ajutor.Vroiam sa-mi cumpar o masina si am intrat pe mercador unde am si ... (vezi toată discuția)
Teapa transfer de bani sutz sutz Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie delicata, in urma cu cateva saptamani am primit un email de la o persoana ce lucreaza pentru o anumita companie cum ca se ... (vezi toată discuția)
Fraude prin serviciul de transfer rapid de bani lavinia_buciumas lavinia_buciumas buna ziua va rugam sa ne spuneti ce demersuri trebuie sa facem in cazul in care am fost victima unei fraude prin western union si am pierdut suma de 3.700 ... (vezi toată discuția)