avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de locatari - cum da in judecata rau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici?

Buna ziua
Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este "neplata intretinerii" de catre cateva apartamente de ani de zile ceea ce a dus la sume imense - 100 mil - dar si la orirea apei rece de catre Apa Nova prin ridicare contoar .Vreau sa imi raspundeti la trei intrebari :
1.Apa Nova are dreptul sa opreasca apa rece?
2.Cum putem noi,ca asociatie de locatari,sa dam in judecata acesti rau platnici si care sunt conditiile?
3.Exista vreo posibilitate legala de a-i "debransa" de la apa rece (sigiliu sau altceva s anu le ai dea posibilitatea sa consume ceva ce nu platesc) ?
va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dvs sa incercam sa aducem problemele la zi.
Cel mai recent răspuns: ceapraga , utilizator 20:04, 6 Aprilie 2011
Nu ma supar. Se intampla si la case mai mari.
L230/2007 art. 28, al. 3:
"Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari consta în: repartizarea facturilor către proprietari prin lista de plata lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu privire la debitori." :)

Completez si cu al. 2 al aceluiasi articol de lege:
"Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona impotriva proprietarilor restantieri."
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Presedintele, utilizator
Art.28 (1) - Asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori............... pe baza unor contracte de prestari servicii sau de furnizare cu caracter individual..
..................
Acest aspect se intalneste atunci cand pe o scara sunt mai multi proprietari cu centrale de apartament si fiecare in parte are contract cu furnizorul de gaz. Astfel asociatia de proprietari se poate implica, la cererea proprietarilor sa faca serviciul de plata catre furnizor, in numele proprietarilor si....normal ca atunci cand unul din proprietari nu plateste, asociatia anunta furnizorul care dintre proprietarii cu contracte individuale nu si-a achitat factura.
In acest caz asociatia functioneaza ca un intermediar intre proprietari si furnizor.
In cazul clasic al asociatiilor de proprietari contractele se fac intre furnizor si asociatie, deci este un contract direct intre doua parti, caz in care asociatia nu are de ce sa raporteze furnizorului care proprietar nu a platit, deoarece furnizorul nu are niciun contract individual cu proprietarul in cauza (restantierul, deh!!!)
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
elga50, moderator
Presedintele a scris:

Ati vrut sa ma contraziceti ca am gresit sau doar asa ca sa nu fiti de acord cu mine?

Daca nu se calculeaza dupa L230+norme dupa ce si cum se calculeaza?
Asociatiile dupa ce "reguli si reglementari functioneaza"?

Penalizarile se calculeaza doar la sumele afisate si restante. Nu se recalculeaza de cate ori are Asociatia factura cu penalizari sa vada de unde mai "ciupeste" 2 lei. Cenzorul/comisia de cenzori cum a verificat si aprobat listele pe care si-a pus semnatura?
Cat despre penalizarile facturate de catre furnizorii de utilitati legea prevede clar ca se recupereaza de la restantieri in cazul in care nu sunt bani sau de la persoana responsabila (in speta administratorul) in cazul in care intarzie plata. Tot prin lege Asociatia este obligata sa furnizeze lista restantierilor catre furnizorii de utilitati.


Nu va contrazic eu pe dv ci legislatia. Legea 230/2007 este pentrua socioatiile de proprietari si nu pentru altfel de asociatii.
Probabil asociatiile de locatari mai functioneaza dupa legislatia dinaintea aparitiei HG 400/2003 prin care erau obligate sa se transforme in asociatii de prorprietari.
De unde ati scos ca "Penalizarile se calculeaza doar la sumele afisate si restante" ? Penalizarile se calculeaza pentru orice suma ce devine restanta, conform legii.
Apoi alta trimitere la o prevedere care nu exista:
"legea prevede clar ca se recupereaza de la restantieri in cazul in care nu sunt bani"?
Unde prevede legea ca ar trebui sa fie bani ?
Poate aveti dreptate dar in lumina altor legi si nu conform legii 230/2007.
geni1 a scris:

Asociatia de proprietari nou infiintata poate calcula retroactiv si penalitatile aferente sumelor restante (pt a actiona si recupera atat restantele cat si penalitatile)?

Iar n-ati fost atent! :)
Banii ar trebui sa fie in fondul de rulment pentru a putea plati facturile!;)
1) Si daca noua Asociatie de Proprietari are datornici cu datorii mai mari de trei ani pentru care nu au fost actionati in judecata cat timp era doar Asociatie de Locatari, ce se intampla ? Se mai pot recupera datoriile ?

2)Era posibil ca Asociatia de Locatari sa dea in judecata locatarii sau proprietarii rau-platnici ? Ce acte erau necesare in acest caz ?

Alte discuții în legătură

Calculul restantelor la asociatiile de locatari marieta99 marieta99 in cazul in care avem restante la intretinere (ca asociatie)provenite din neplata facturilor la furnizori plus penalitati,care dintre locatari sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)