avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, tatal cetatean austriac
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, tatal cetatean austriac

Buna ziua! As dori cateva sfaturi,raspunsuri daca se poate.Am avut o relatie cu un cetatean austriac relatie din care a rezultat un baietel,care are varsta de un an si 3 luni.Am locuit impreuna la domiciliul lui in Austria unde am si lucrat pentru el cu contract.Relatia s-a deteriorat in cateva luni datorita comportamentului sau anormal(nu intru in detalii sunt prea multe de spus si as vrea strict raspunsul care ma intereseaza) ideea este ca am fost obligata sa fug practic cu copilul intrucat el impreuna cu familia lui au retinut pasaportul copilului sa nu pot pleca din tara cu minorul.Acolo locuind si muncind cu el nu primeam nici un fel de salariu,iar dupa nasterea copilului nu am beneficiat de nici un drept banesc.In luna decembrie 2015 am parasit tara impreuna cu minorul,dupa discutii cu protectia copilului din Austria inclusiv un avocat.In prezent locuiesc in Romania cu minorul,insa nu poate beneficia de alocatie din Romania deoarece am finalizat documentatia pt alocatie in Austria insa este pe numele tatalui.Am inaintat deja cererea unui avocat pt pensia alimentara si incredintarea minorului..Intrebarea mea este: ARE EL DREPTUL SA BENEFICIEZE DE ALOCATIA MINORULUI DESI MINORUL LOCUIESTE CU MINE? Exista riscul sa pierd in instanta copilul,pentru motivul ca este cetatean austriac si el are o situatie financiara buna? nu am fost casatoriti legal iar copilul are numele meu! Multumesc anticipat pt orice sfat,raspuns.
Madalina3 a scris:

Am inaintat deja cererea unui avocat pt pensia alimentara si incredintarea minorului..Intrebarea mea este: ARE EL DREPTUL SA BENEFICIEZE DE ALOCATIA MINORULUI DESI MINORUL LOCUIESTE CU MINE? Exista riscul sa pierd in instanta copilul,pentru motivul ca este cetatean austriac si el are o situatie financiara buna? nu am fost casatoriti legal iar copilul are numele meu!

Unui avocat de unde`? Din Austria` sau din România`?

Încredințarea minorului nu există în România, în Austria DA.
Procesul din România vă este defavorabil, deoarece în Austria nu există autoritate părintească comună, în România este comună (autoritatea părintească).

Alocația în Austria este îndreptățit el(salariatul) să o încaseze(NU să beneficieze), acolo dacă nu lucrezi nu primești alocație pentru copii, este exact cum era în România pe vremea lui Ceaușescu.
El o încasează conform legii austriece, și este foarte mare comparativ cu cei 84 lei de aici, e graduală în funcție de vârsta minorului, acum(la vârsta asta) e aproximativ între 150-200 EURO.
Dacă procesul va fi în România(nu cunosc dacă Austria îl va recunoaște), va fi obligat de lege să vă vireze alocația, cum va dori el, de ex. lunar sau o data pe an, că așa este la ei, poți să alegi felul încasării alocației de la stat.

În fața legii nu are nici o relevanță faptul că NU ați fost căsătoriți legal, și ce nume poartă copilul.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2016
Dapix, utilizator
Avocat din Romania,bineinteles,eu nu mai am domiciliul comun cu tatal copilului,il am in Romania! Iar el nu e salariat e propriul sef,se ocupa cu pomicultura,eu am fost salariata lui! Multumesc pentru raspuns.
In cazul acesta ce ar fi de facut? Sa astept sa deschida el un proces din Austria,desi in 6 luni de zile nu s-a interesat absolut deloc de copil,nu a contribuit cu nimic la cresterea lui..
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
gi-jane2, moderator
Aveți avocat angajat care teoretic trebuie să vă asigure consultanță juridică, și probabil că vă ajută. Ce vă nemulțumește, că ați apelat și la forum? Doriți să vedeți și alte păreri/sugestii`?

Dumneavoastră ca să puteți beneficia pentru copil de alocație din Austria, ar trebui să lucrați acolo cu carte de muncă.

Pentru alocație în România și pensie de întreținere, până nu vă judecați pentru stabilirea domiciliului copilului și exercitarea autorității părintești, nu puteți beneficia.
Când o să aveți o hotărâre judecătorească executorie, veți putea apela la un executor judecătoresc din Austria pentru a pune în executare pensia de întreținere și dacă va fi posibil să executați și alocația încasată de tată, sau să anunțați autoritățile austriece să-i sisteze alocația de acolo pentru a putea beneficia din România.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2016
Dapix, utilizator
Da,as vrea sa aud si alte pareri..pentru ca dupa spusele avocatului totul pare extrem de simplu.Am mentionat mai sus ca am lucrat cu contract acolo chiar in perioada in care eram insarcinata.In plus actele pentru alocatie le-am depus impreuna cu tatal copilului inainte sa ne despartim si sa plec din tara si am primit si aprobare ca totul e ok..nu mai lucrez din moment ce l-am parasit as fi vrut sa stiu daca el are dreptul legal sa incaseze banii copilului din moment ce acesta nu locuieste cu el.
Madalina3 a scris:

as fi vrut sa stiu daca el are dreptul legal sa incaseze banii copilului din moment ce acesta nu locuieste cu el.

La întrebarea asta v-ar putea răspunde juridic exact, numai un avocat din Austria.
Ei au legile lor, noi avem legile noastre, din România nu puteți face nimic în privința legalității sau nelegalității celui care încasează alocația.
Probabil că ați putea să-i faceți o plângere penală acolo cu ajutorul unui avocat austriac, dar pe de altă parte dacă și el o să vă acuze de răpire internațională de minori`?!

Mă uimește optimismul avocatului român, care spune că e atât de simplu. E chiar foarte complicat, dacă vedeți la TV cazurile cu mamele care sunt pe punctul de a fi extrădate, una în Canada, și cealaltă în Mexic, ambele acuzate de răpirea propriilor copii.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt o mama divortata cu un copil minor de 10 ani, fostul ... Viodar Viodar Buna ziua , sunt o mama divortata cu un copil minor de 10 ani,fostul meu sot primeste alocatie in Austria, unde lucreaza, dar si-o isuseste el( mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Alocatiile de stat claumona70 claumona70 Buna seara.Sunt casatorita cu un cetatean Austriac de origine romana din 2001.In urma casatoriei au rezultat 2 copii nascuti in Austria.Conform legislatiei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ContSters205298 ContSters205298 Divort pronuntat,instanta dispune : -autoritatea parinteasca sa fie ... (vezi toată discuția)