avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din Comitetul Executiv al unei Asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din Comitetul Executiv al unei Asociatii de Proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor


La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au fost alesi ca membri in Comitetul Executiv. Este legal acest lucru ?
Mentionez ca reprezentatii respectivi sunt rude cu proprietarii si locuiesc efectiv in bloc.

Legea 230/2007 specifica ca:
"Art. 21
(1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege, dintre cei prezenti, un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. "

Reprezentatii au fost prezenti la Adunarea Generala, conform legii.

Cel mai recent răspuns: LetitiaM , utilizator 10:53, 29 Octombrie 2022
Membrii comitetului executiv trebuie sa fie proprietari in imobilul de locuit in comun,nu rude ale acestora
Reprezentatii au fost prezenti la Adunarea Generala, conform legii.

Adunarea generala a proprietarilor ,in cazul necunoasterii dispozitiilor in vigoare, poate adopta multe hotarari,dar care nu inseamna ca sunt si in limitele legii
Multumesc,

Dar articolul 4, alineatul 2, specifica:
"Art. 4
(1) Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz. "

"Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor. "

Deci inteleg ca proprietarii pot avea reprezentati. In AG pot avea reprezentati, se specifica clar :

"c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza; "

Daca in AG proprietarii, membri ai asociatiei, pot avea reprezentati de ce nu ar putea avea si in CE?

Ce masuri se pot lua in acest caz, daca de exemplu, cineva doreste sa excluda un reprezentant al unui proprietar, membru al asociatiei, din CE?
Ce dispozitie a legii poate folosi pentru asta ? Legea nu e clara deloc.



Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2016
justexpect, utilizator


Proprietarul poate delega reprezentant in adunarea generala
De regula se delega alti proprietari,sau si membrii de familie/rude
Dar ,atentie !
Delegatia incheiata pentru reprezentare in adunarea generala,nu confera dreptul ca persoana delegata -care nu detine calitatea de membru proprietar sa poata fi numita in functie de reprezentare a asociatiei de proprietari
Se aplica disp L nr 230/2007
Art. 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari sau este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Art. 27
Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari;
@justexpect

Cuvantul "reprezentant" are, in contextul legii, intelesul de reprezentantii legali ai proprietarilor, adica presedintele si membrii comitetului executiv, nu imputernicitii unor proprietari pentru participarea la AG.
Acesti imputerniciti pot fi alesi in comitet daca sunt proprietari in acel bloc, in acea asociatie, daca sunt membri ai asociatiei, dar sunt alesi pentru aceste calitati, nu pentru ca ar reprezenta pe cineva sau ca sunt imputernicitii cuiva.

Multumesc,
Dar legea specifica ca membrii comitetului executiv se aleg dintre cei prezenti. Nu spune ca se aleg dintre cei prezenti care sunt membri ai asociatiei de proprietari

Alte discuții în legătură

Presedinte SimonaBardea SimonaBardea Buna seara! Presedintele unei asociatii trebuie sa fie proprietar al respectivei asociatii, sau poate fi oricine?. Care este articolul din legea ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv dan61 dan61 Buna ziua,as dori sa-mi spuneti cine face parte din comitetul executiv, care sunt membrii care-l formeaza? (vezi toată discuția)
Se poate inscrie comodatarul in asociatia de proprietari? andrei1302 andrei1302 Buna ziua ! Am cautat pe peste tot si nu gasesc o solutie pentru problema mea. Ar trebui sa fac parte din Comitetul Executiv al Asociatie dar ne-am dat seama ... (vezi toată discuția)