avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... actionare in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

actionare in instanta

Buna ziua,
Astazi am depus o cerere la tribunal prin care solicit plata
salariilor compensatorii de catre fostul angajator ,in urma concedierii conform
art.68 din Codul Muncii. Din surse neoficiale s-ar parea ca CCM la nivel de unitate
este expirat. Firma se ocupa cu comercializarea materialelor de constructii si finisaje.
Exista posibilitatea sa sustina in continuare ca nu se dau nici un fel de compensatii,
poate prezenta documente care sa- l avantajeze? Suntem mai multi colegi.
Stiti cumva cum se desfasoara ,nu stiu cum sa-l numesc - "proces", avand in vedere
ca noi nu ne permitem un avocat?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 18:35, 17 August 2009
Am incercat sa dau detalii pentru ca persoana care a solicitat relatii a mentionat ca se afla pentru prima oara intr-o asemenea situatie. Oricum este intr-o situatie de stres, ramasa fara loc de munca, iar un stres suplimentar generat de necunoscutul unui proces nu ar face decat sa-i agraveze deruta.
Va apreciez, sincer. :bow:
:bow:Ca o completare la cele spuse de stimati colegi :bow:, tinand cont de faptul ca este vorba de un litigiu de munca si sarcina probei sa rastoarna, in sensul ca cel care este obligat sa faca proba(spre deosebire de procedura normala cand „cel ce face o propunere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească”) este angajatorul, la primul termen care se va judecat(este procedurata, in sensul ca este prezent reprezentantul angajatorului, sau angajatorul a fost legal citat, deci cauza se judeca) cereti instantei sa puna in vedere paratului(angajatorului) sa depuna la dosarul cauzei toate acte: CIM, contractul colectiv de munca la nivel de unitate, contractul colectiv de munca la nivel de ramura, notele de lichidare, state de plata, si orice alte acte pe care angajatorul le detine si care dv. considerati ca sunt relevante pentru situatia dumneavoastra. Chiar daca ati auzit ca CCM la nivel de unitate e expirat, solicitati depunerea lui, si verificati data la care a expirat daca era valabil la data incetari contractului dv. prevederile lui sunt valabile pentru dv., acest contract la nivel de unitate ar trebui sa existe(trebuie inregistrat la la direcţia generală de muncă şi protecţie socială judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz., daca angajatorul nu il depune il puteti solicita de acolo, ) daca e expirat studiati CCM la nivel de ramura in ceea ce priveste situatia dv. si CCM la nivel national. Cand se va ajunge la termenul la care se propun probe, dv. aveti posibilitatea sa propuneti proba cu inscrisuri(daca aveti), proba cu martori, interogatoriu paratei, expertiza. Dupa ce angajatorul va depune la dosar toate actele pe care le cereti sau pe care le va cere instanta, mergeti si studiati dosarul si in functie de aceste acte alegeti mijloacele de proba care sa va ajute, puteti sa propuneti martori (sa aveti la dv. numele si adresa acestora) inscrisuri(decizia de concediere, note de lichidare, fluturasi de salariu, etc) sau interogatoriu(redactati o serie de intrebari la care admin. sau conducerea angajatorului vor trebui sa raspunda, intrebari de genul : Este adevarat ca in urma concedieri nu ati achitat drepturile salariale prevazute in cazul concedierii?), interogatoriu se redacteaza in mai multe ex. 1 pentru instanta, 1 parat, 1 dv.)
In rest fiti foarte atent in sala de judecata la ce va cere presedintele, si daca ceva din sustinerile angajatorului vi se pare ca nu este adevarat, cereti respectos cuvantul presedintelui si explicati situatia, in rest multa bafta si fara frica B-)
Nu cred ca probele pot fi propuse la orice termen de judecata ... Conform dispoziţiilor legale, propunerea probelor se face prin cererea de chemare în judecată (art.112 C.proc.civ.), prin întâmpinare (art.115 C.proc.civ.), prin cererea reconvenţională (art.119 C.proc.civ.) ori în condiţiile art.132 şi ale art.138 C.proc.civ. .
Potrivit art.112 alin.1 pct.5 C.proc.civ., reclamantul trebuie să arate în cererea de chemare în judecată dovezile pe care se sprijină fiecare capăt de cerere, insa la prima zi de înfăţişare , instanţa poate acorda reclamantului un termen pentru întregirea sau modificarea acţiunii, precum şi pentru a propune noi dovezi (art.132 C.proc.civ.).
Potrivit art.138 C.proc.civ., probele care nu au fost propuse în condiţiile arătate mai sus, prevăzute de art.112, 115 şi 132 C.proc.civ., nu mai pot fi invocate în tot cursul instanţei respective. Sancţiunea care intervine în caz de nesocotire a acestor dispoziţii este decăderea părţilor din dreptul de a propune probele cu care doresc să-şi dovedească pretenţiile şi apărările.
Cu tot respectul Dl. Freeelis, eu nu am sustinut ca probele se pot fi propuse la orice termen, ci tinand cont de aceasta situatie concreta prezentata de user, si de faptul ca o serie de inscrisuri se afla in posesia paratului se vor aplica prevederile 172-176 Cod Procedura Civila, am presupus ca cine a intocmit cerere de chemare in judecata a precizat in continutul ei ca si mijloc de proba inscrisuri, martori, interogatoriu sau formula mai generala toate mijlocele de proba permise de lege,.........Avand in vedere si faptul ca userul nu are avocat sau nu este asistat instanta poate aplica prevederile art. 138 alin 4......

Alte discuții în legătură

Procedura luarii interogatoriului mototo mototo Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt reclamant in contencios-anulare decizie concediere. Am inteles multumita ca martor nu pot fi. In acest caz,pot fi ... (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Ce anume se considera prima zi de infatisare dupa care angajatorul nu mai poate depune nici o dovada, nici un inscris in plus fata de ce se afla ... (vezi toată discuția)
Probatoriul se depune in dublu exemplar la litigii de munca? justice123 justice123 In litigiu de munca, unde sarcina probatoriului revine angajatorului (nu e vorba de acelasi proces, am unul si-n civil), este obligatoriu depunerea ... (vezi toată discuția)