avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile persoanelor cu handicap nerespectate.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile persoanelor cu handicap nerespectate.

Buna ziua!
Vreau sa dau Primaria in judecata pentru nerespectarea drepturilor prevazute in Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.Conform acestei legi,administratia publica locala are obligatia sa prevada si sa GARANTEZE in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap, sau indemnizatiile de insotitor ale persoanelor cu handicap in cazul in care s-a optat pentru acestea. Incepand cu 1 ianuarie 2016, aceste venituri inseamna 1313 lei brut,respectiv 969 lei net (legea 293/2015). Momentan Primaria , fortata de diversele seziari facute de catre Consiliul national al Dizabilitatii,asigura suma de 785 lei,in conditiile in care aceasta suma a fost mult mai mica in anii din urma. Pana in martie 2015 Primaria a platit acest salariu doar 460 lei.Pe motiv ca...nu sunt bani! Intrebarile mele sunt: pot sa dau institutia respectiva in judecata pentru diferenta de bani? Pot sa cer in instanta sa imi fie platite si sumele restante?Macar din ultimii 5 ani. Sunt persoana cu handicap grav de 15 ani. In tot acest timp mi s-au acordat sumele restante in urma rectificarilor bugetare doar de 2 ori(evident, nu in totalitate)! Am facut diverse sesizari la DGASPC si la Consiliul Judetean dar mi s-a spus ca totul depinde de felul in care autoritatea locala isi gestioneaza fondurile sau alte explicatii de genul :"nu sunteti singura care pateste asta, asta este situatia actuala, nu sunt bani suficienti"..etc. Dar nu ma pot resemna, sunt drepturile mele si le vreau,exact asa cum statul vrea de la mine sa imi platesc datoriile.Va rog daca puteti sa imi spuneti care sunt pasii de urmat. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 7 Iunie 2016
Puteti actiona in instanta Primaria pentru a va achita drepurile restante, dar nu puteti obtine decat pe cel mult 3 ani din urma si nu pentru 5 ani cum doriti dvs.

Art. 171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistentul persoanelor cu handicap augustinsavescu augustinsavescu tatal meu a fost incadrat la primaria de domiciliu ca asistent personal pt.fratele meu care are handicap grad 1 accentuat,dar fara prea multe justificari dupa ... (vezi toată discuția)
Drepturi incalcate serban nicusor serban nicusor buna seara, sotia mea este asistent personal al ficei noastre in varsta de 17 ani,are diagnosticul de parapareza spastica forma piramido-extrapiramidala grava ... (vezi toată discuția)
Impozit taxe locale vsilviu vsilviu buna ziua Contribuabil persoana fizica am de platit la taxe si impozite suma de 19000 ron din care 6000ron sunt penaliati si vroiam sa stiu daca pot scapa de ... (vezi toată discuția)