avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... S-A MODIFICAT LEGEA ACORDARII STIMULENTULUI DE ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

S-A MODIFICAT LEGEA ACORDARII STIMULENTULUI DE INSERTIE?

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de stimulentul de insertie acordat de stat, daca poate cineva sa imi raspunda. Am auzit ca se acorda un stimuent de 600 lei pana copilul implineste varsta de 3 ani, daca te intorci la serviciu cu cel puitin 61 de zile inainte ca copilul sa implineasca varsta de 2 ani. Este adevarat? Stiu ca stimulentul este de 500 lei si se acorda pana la implinirea de 2 ani a copilului.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
Claudiacristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Claudiacristina , utilizator 17:00, 7 Iunie 2016
1. Prin Legea 66/19.04.2016 (care se aplica de la 1 iulie) s-a modificat si completat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

2. OUG 111/2010, modificata, spune:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

Art. 7
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).
...

Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie mirelasan mirelasan Buna ziua.Sunt in concediu de crestere copil, pentru un an.Copilul implineste un an la 1 august.Cand trebuie sa ma intorc la serviciu, pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie lavinia_serban lavinia_serban Buna ziua, Se tot aude in \"sat\" ca de curand s-ar fi aprobat o lege care spune ca daca te intorci la munca cu 60 de zile inainte ca, copilul sa faca 2 ani ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Care sunt conditiile de indeplinit pentru primirea stimulentului de insertie? (vezi toată discuția)