Bună seara,
În urma consultării Repertoriului alfabetic al proprietarilor, a planurilor parcelare, dintr-o unitate administrativ teritorială, am identificat harta cu parcela de teren care mă interesează. Identificarea am făcut-o în scopul depistării cărții funciare căutate.
Harta conține numere topografice vechi, care nu m-au condus la CF-ul căutat.
Cercetând aspectul, am aflat că aceste numere topografice în urmă cu zeci de ani au fost schimbate.
M-am adresat în scris BOCPI în vederea identificării numerelor noi, care să mă conducă la CF-ul căutat. În loc să primesc o informare referitor la ceea ce mă interesa, respectiv numerele topografice noi ale porțiunii de hartă, am primit o informare din Codul civil cu drepturile pe care le am, raportat la cercetarea înscrisurilor din CF și tarifele pe care aceasta le percepe pentru seviciile de consultare a documentelor.
Dați-mi o idee în ce direcție să mai caut.
Menționez că este vorba de zona Ardealului, unde am găsit Cărți Funciare după modelul austriac, cu înregistrări din 1880, și hărți din 1865-1873.
Mulțumesc.
De menționat faptul că în zona cercetată am văzut parcele de teren întabulate perpendicular peste parcelele din hărțile austro-ungare, ignorându-se forma și întinderea acestora.
FARKAS TRAIAN IOSIF
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Așa cum am promis în postările anterioare, revin cu noi informații pe această temă, astfel:
Căutând CF-urile unor numere topografice, numere care presupuneam că au fost schimbate și insistând asupra căutărilor privind registrul combinatoriu de care vă vorbeam înainte, prin procedeul trimiterilor de la o CF la alta, întâmplător, găsesc o CF cu nr. topografic pe care-l căutam. Și ce constat?. În colțul din dreapta sus unde este menționată localitatea, după numele localității, este trecută cifra II (doi roman), când pe toate celelalte din localitate era trecută cifra I (unu roman). Ce înseamnă această mențiune?. Cifra I (unu roman) înseamnă partea I-a, a localității cu intravilan și extravilan, iar cifra II (doi roman), reprezintă partea a II-a a acelorași cetățeni din aceeași localitate, dar care are alt amplasament decât cel din localitate și împrejurimi. Practic este o zonă mai întinsă cu mai multe terenuri (imobile) situată la o oarecare distană (ex. dincolo de un alt sat), care la rândul lui are și acesta CF-uri). Pornind de la această situație în opinia mea, poate să existe și numărul III (trei roman) dacă ar exista și altă zonă distinctă care se învecinează cu limita altor localități, decât intravilanul și extravilanul localității cu nr. I, ș.a.m.d.
CONSIDERAȚII PERSONALE:
Pornind de la ideea că, cetățeanul simplu care-și caută dovezi cu privire la dreptul de proprietate, nu le poate găsii dacă nu este informat cu privire la metodologia de căutare, m-am adresat în scris Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, apoi ierarhic Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară iar în ultimul rând Guvernului României cu solicitarea de a afișa la loc vizibil în interiorul acestor instituții de interes public o informare cu metodologia de căutare a CF-urilor. Răspunsul final al autorităților cu privire la acest aspect a fost:"În ceea ce privește metodologia de căutare a documentelor din arhiva Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară la care faceți referire, învederăm faptul că nu există acte normative în vigoare în materia cadastrului și a publicității îmobiliare care să prevadă o astfel de metodologie.'
Cu alte cuvinte autoritățile statului, țin cu tot dinadinsul ca cetățeanul să nu fie informat, să nu se poată descurca singur, să fie condus și pentru ori ce să plătească. Cum este posibil ca autoritățile statului să încalce art. 31 din Constituția României.
Sunt dea dreptul mâhnit de această stare de fapt. Poate mă ajutați să mediatizez aceste aspecte astfel încât să sensibilizăm autoritățile statului să nu ne țină de proști.