avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Eu m-am angajat prima oara in 1 octombrie 2015. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa am minim 1 an de zile lucrat. Imi puteti spune, va rog, cand pot sa intru cel mai devreme in concediul de materninate? Concediul de maternitate se considera vechie in munca? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:02, 12 Iunie 2016
Care este data preconizata a nasterii ?
26 noiembrie. Imi cer scuze, am uitat sa mentionez.
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.

Detalii : [ link extern ]
1. - Indepliniti si conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- Puteti intra in CCC dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. Perioada de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este stagiu de cotizare la pensie deoarece din indemnizatie se retine contributia pentru pensie.

3. Perioada de CCC este vechime in munca si este asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si somaj.
622580 a scris:

... Concediul de maternitate se considera vechie in munca? Multumesc!


Art.145 C.mun.
...
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
....

Daca va referiti la CCC :
Perioada concediului pentru creşterea copilului constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea,potrivit art.22 alin.2din OUG 111/2010

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si ccc florentinos florentinos sotia mea are 8 luni de cand e angajata si nu poate intra in concediu maternal.eu in scimb lucrez de ceva ani la o firma si as vrea sa stiu cum pot intra eu in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt cresterea copilului Bibicu27 Bibicu27 Pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului daca in ultimi 4 ani am lucrat in afara tari si in ultimele 3 luni de sarcina vreau sa ma angajez in RO.? ... (vezi toată discuția)