avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Repartizare profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Repartizare profit

Buna ziua.
Va rog poate ma lamuriti cu urmatoarea situatie:

pot plati dividende asociatului cu urmatoarele solduri in luna mai?
D117=23000
C121= 76000
as putea acoperi pierderea si cu dieferenta sa repartizez profitul in cursul anului (luna mai)pe dividende?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: AurikaGe , utilizator 12:34, 13 Iunie 2016
Repartizarea profitului se realizeaza dupa inchiderea anului. Soldul contului 121 este rezultatul anului 2016 si deci nu puteti efectua repartizari din el acum, pana dupa aprobarea situatiei financiare anuale. Este interzis.

Legea 31/1990:

Art. 194. - (1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;


Art. 272^ 1. - Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care:

b) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situaţiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.


Legea 82/1991:

Art. 19. - (1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârşitul exerciţiului financiar.
(2) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia.
(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale.


Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc mult!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare dividende herculeroco herculeroco Buna ziua, am si eu doua intrebari. Am o societate comerciala si am avut ceva profit pe 2008, dar in 2007 am avut pierderi. Trebuie sa acoperim intai ... (vezi toată discuția)
Scoatere bani din firma Robert - Pană Robert - Pană Am o curiozitate va rog, Sunt singurul din firma, fara angajati, doar eu aduc venit firmei, dar nu sunt angajat ci doar administrator, sa zicem ca am ... (vezi toată discuția)
Am depus bilant pentru 2008, ce fac mai departe? lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, vreau sa stiu daca e corect din punct de vedere fiscal #-o in dedembrie 2008 am facut 129=117 suma 4286.77 lei in ianuarie 2009 am facut ... (vezi toată discuția)