avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale taxe si impozite cladiri si masini pentru persoane ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

taxe si impozite cladiri si masini pentru persoane fizice

Am certificat de handicap grav permanent din 2009 si nu plateam impozit pe cladire si teren pana anul acesta cand mi s-a transmis ca din 2016 trebuie sa platesc 50% cu toate ca masina este numai pe numele meu iar casa si terenul este pe numele meu si al sotiei cu care sunt casatorit de 22 ani.
De ce nu mai am scutire de impozite 100%, pe baza caror legi si articole, caci eu am citit modificarile noului cod fiscal 2016 si nu am gasit aceast lucru.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 22:56, 13 Iunie 2016
Cod fiscal 2016
Scutiri la plata impozitelor si taxelor locale
APLICABILE IN CONFORMITATE CU DISPOZITIILE Legii Nr. 227/2015 privind Codul Fiscal


Scutiri la plata impozitelor si taxelor locale
APLICABILE IN CONFORMITATE CU DISPOZITIILE Legii Nr. 227/2015 privind Codul Fiscal

A. Cladirile pentru care nu se datoreaza impozit, prin efectul legii, sunt, dupa cum urmeaza:
20. cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat si ai minorilor încadrati in gradul I de invaliditate;
B. Impozitul şi taxa pe teren nu se datoreaza pentru:
20. terenul aferent cladirii de domiciliu, aflat in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat si ai minorilor incadrati in gradul I de invaliditate;
Scutirea se acordă doar pentru cota de proprietate deținută de dvs.

1.scutire acordată pentru impozitul pe clădiri
Cod fiscal, art456, alin 1, lit t
[ link extern ] -

Scutiri
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
...
t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate;

din norme:
[ link extern ]

(41) În aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, în cazul clădirilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pe clădiri se acordă corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate asupra clădirii.

2. scutire acordată pentru plata impozitului pe teren
Cod fiscal, art 464, alin 1, lit. t
[ link extern ]
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru:
...
t) terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate;
din norme:
[ link extern ]

731. În aplicarea prevederilor art. 464 alin. (1) lit. r), s), t), u) din Codul fiscal, în cazul terenurilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pe teren se acordă corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate asupra terenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi persoane cu handicap cristid64 cristid64 Buna ziua! sunt persoana cu handicap grav si in urma cu o saptamana primaria orasului TARGU MURES mi-a trimis o scrisoare prin care ma anunta ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit cladiri cu destinatie locuinta si auto pentru persoane cu handicap nicuteris nicuteris O persoana cu handicap accentuat, beneficiaza de scutire impozit pentru pentru locuinta si autoturim detinute in coproprietate in procent de 100% , conform ... (vezi toată discuția)
Impozit pe casa negru daniel negru daniel Buna , am un unchi care este persoana cu handicap accentuat si zilele astea a primit de la primarie o instintare prin care i se comunica ca are de platit ... (vezi toată discuția)