avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Buna ziua,
Vreau sa vand un imobil, iar potentialul client doreste copii de pe toate actele de proprietate, cadastru si intabulare, pentru ca notarul sa le verifice. Asta e procedura in mod obisnuit, suspiciunile mele sunt nefondate? Cat dureaza verificarea respectiva, in cat timp se pot semna actele in situatia in care eu am toate actele imobilului la zi? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 14:05, 14 Iunie 2016
Nu este nimic neobisnuit in faptul ca solicita copii ptr. verificare notar, in mod legal nu se pot face acte de instarinare decat in baza unor acte originale sau dupa caz,copii autentificate de notarul public dar, tot dupa actele orignale.
Dacă aveti suspiciuni in ceea ce priveste buna credinta a cumparatorului, puteti merge dvs la notarul public cu actele originale pentru a face copii simple dupa acestea. In instrumentarea contractului de vanzare cumparare notarul public are obligatia legala de a verifica actele de proprietate ale vanzatorului (daca sunt acte autentificate la notarii publici se cere copie din arhiva colegului de pe acel act sau de la arhiva Camerei Notarilor Publici, dupa caz, sau pur si simplu notarul instrumentator cere doar confirmarea existentei actului de proprietate in arhiva respectiva). Pe baza acelui act de proprietate notarul va face istoricul dobandirii in propriul sau act, va cere extras de Carte Funciara de autentificare. In afara de actele de proprietate trebuie sa mai depuneti la notar certificate de atestare fiscala pentru imobil, certifiat de performanta energetica, daca imobilul nu este numai teren, certificat de casatorie daca sunteti casatorit, carte de identitate, dovada unui cont deschis pe numele dvs, adeverinta de la asociatia de proprietari, daca este cazul, precum si orice alt act pe care notarul il va mai cere, plecand de la studierea actelor mentionate mai sus.
Contractul de vanzare cumpărare nu este un act mic ca intindere si necesita analiza actelor de mai sus, in plus redactarea lui, in care sunt conținute si amintite toate acele acte pe care notarul vi le cere. De asemenea clauzele pe care partile doresc sa le insereze in contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte vechi, indescifrabile.... mihaela_let mihaela_let Buna seara. Soacra mea a cumparat o casa in 1980 in baza unui contract de vanzare cumparare autentificat la notariatul de stat de la acea vreme. Hartia s-a ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unui nou contract de vanzare-cumparare pe apartament larissalore larissalore Buna ziua Am pierdut contractul de vanzare-cumparare a apartamentului in original. Care este procedura de obtinere a unui nou contract pe ... (vezi toată discuția)
Cum obtin un duplicat dupa actul de proprietate ddaria_2008 ddaria_2008 Buna ziua, sunt casatorita si despartita in fapt, am un imobil dar actele au ramas la sot si nu imi pot face buletin de identitate care urmeaza sa expire, nu ... (vezi toată discuția)