avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Spuneti-mi va rog daca mamica are doua joburi la cei 85% din venitul net se cumuleaza salariile de pe ambele joburi ? Cand intra in prenatal - posta natal concediile medicale trebuie duse la ambii anagajatori ? Dupa nastere si post natal se suspenda ambele contracte ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lizuca12 , utilizator 16:07, 15 Iunie 2016
1. In calculul indemnizatiei pentru CCC, i se vor lua in considerare mamei toate veniturile realizate in baza celor doua c.i.m..

Daca va naste dupa 01.07.2016, se iau in considerare veniturile din salarii şi asimilate salariilor, veniturile din activităţi independente, veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit realizate în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni.

Indemnizatia va fi in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
Art. 33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...

3. Pe durata perioadei CCC, se poate realiza, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei (n.m. , 3189 lei) fara a fi suspendata plata indemnizatiei pentru CCC.

Prin urmare, daca in baza unuia dintre c.i.m. se realizeaza o suma mai mica de 3189 lei intr-un an calendaristic, atunci acel c.i.m. poate sa nu fie suspendat.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca al doilea job este doar de luna trecuta si nu va aveea 12 luni in spate tot se ia in considerare la indemnizatie ?

multmesc mult
I se va lua in considerare numai perioada care intra inauntrul celor 12 luni eligibile pentru CCC.

De exemplu, 10 luni a lucrat cu un singur c.i.m., iar 2 luni a lucrat cu doua c.i.m.. In acest caz, pentru cele 10 luni va avea luat in calcul doar un singur venit , iar pentru celelalte 2 luni se va lua in considerare ambele venituri.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si concediu de crestere copil lili cristescu lili cristescu Buna ziua ! Pe langa functia de baza, in baza unui CIM full time, mai am un contract cu timp partial la o firma cu 2 ore. In luna august, va trebui sa nasc si ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal gabi1983 gabi1983 lucrez la o firma cu carte de munca norma intreaga si la o fundatie cu jumatate de norma si cu carte de munca;trebuie sa imi iau in ambele parti concediu ... (vezi toată discuția)
Durata ccc, persoana cu 2 locuri de munca cristinaflp cristinaflp Buna ziua, Am 2 locuri de munca, unul cu 8 ore, perioada nedeterminata si celalalt cu 7 ore, perioada determinata. In prezent sunt insarcinata si as dori sa ... (vezi toată discuția)