avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acordul proprietarilor pentru montarea unei centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acordul proprietarilor pentru montarea unei centrale termice de apartament

Buna seara!
Doresc sa va supun atentiei o speta cu care ma confrunt de cateva saptamani. Sunt proaspatul propietar al unui apartament intr-un bloc bucurestean. Fiind la capitolul amenajari si redecorari, mi-am zis ca ar fi momentul oportun pt montarea unei centrale de apartament. In blocul in care locuiesc (bloc cu o singura scara) exista doar doua apartamente care au deja montata o centrala proprie, prin urmare, conform procedurii Distrigaz, sunt nevoit sa obtin acordul ambilor proprietari. Am obtinut acordul unuia dintre proprietari si mai ramane acordul celuilalt. Toate bune si frumoase, daca intre dansii nu ar exista anumite animozitati. Am luat legatura telefonic cu cel de-al doilea (fiind stabilit in alta tara) si m-am lovit de tot felul de pretexte puerile, de genul 'Luati legatura cu dl X (proprietarul care si-a dat acordul), ca stie mai bine!', 'Nu aveti nevoie de acordul meu!', 'Vorbiti cu Distrigaz si va rog sa imi spuneti ce va trebuie de la mine!' sau 'Ma voi sfatui cu un avocat si cu cei de la Distrigaz inainte de a va da acordul!'. Acealeasi probleme le-a intampinat si celalalt propritar, insa a obtinut acordul pe e-mail, lucru care nu pare sa se intample si in cazul meu.
Motivul pt care scriu acest roman este ca, intamplator, am auzit o alternativa. Am inteles ca, in cazul in care unul dintre proprietarii coloanei de gaze refuza sa isi dea acceptul ca un nou consumator sa se lege la acea coloana, cel din urma poate face o declaratie pe proprie raspundere, autentificata la un notar, prin care se angajeaza sa ii despagubeasca pe cei care refuza acordul. Aceasta declaratie ar tin loc acordului si ar putea fi utilizata la Distrigaz pt aprobarea debransarii si 'legarea' la coloana separata de gaz.
Propietarii, desigur, au dreptul sa il actioneze in instanta, insa, din cauza acelui document autentificat, vor pierde procesul.
Intrebarile care se ridica in acest moment sunt:
1. Este posibila o astfel de abordare (in conditiile in care declaratia este facuta inainte de depunerea dosarului la Distrigaz, desigur)?
2. Daca da, despagubirile asumate ar trebui sa fie in limita investitie facute de proprietarul care refuza sa isi dea acordul? In acest caz, cel din urma poate fi obligat de instanta sa dovedeasca valoarea investitiei facute?
Va multumesc anticipat,
Alex.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:52, 12 Iulie 2016
Procedura este sa datia cea declaratie si sa o depuneti la Distrigaz. Oricum veti fi obligat sa despagubiti pe proprietarii ce s-au conecta anterior proportional cu cheltuielile facute pentru montarea tevii comune la care va veti conecta , dupa cum si ceillati vecini care se vor lega ulterior la acea coloana va vor despagubi pe toti cei conectati anterior.
Proprietarul in cauza a cerut d-lui X (propietarul care mi-a oferit deja acordul) sume diferite de bani sub titlu de despagubire, fara insa a aduce documente justificative.
Mi se pare firesc sa platesc proprietarilor o suma proportionala cu investitia facuta, dar dovedita.
Asadar se ridica urmatoarele alternative:
- Instanta are puterea de a stabili valoarea sumei cu titlu de despagubire? Altfel spus, instanta poate obliga proprietarul sa acte justificative ale investitiei facute?
- Se poate mentiona in declaratie valoare despagubirii (de forma: ma angajez sa acord d-lui Y o suma de bani cu titlu de despagubire, dar nu mai mul de 1/3 din valoarea investitie)?
alex_element a scris:

Propietarii, desigur, au dreptul sa il actioneze in instanta, insa, din cauza acelui document autentificat, vor pierde procesul.

Hazardata apreciere !
Nu este garantat ca daca proprietarii ataca documentul autentificat sa nu obtina castig de cauza,depinde de aparari
Proprietarul care a demarat procedura de instalare magistrala gaze,poate pe langa pretentiile precizate de dv sa aibe inclusiv pretentia actualizarii sumei initial achitate

Intradevar, exprimare nu a fost foarte inspirata. #-o
Insa ideea formalata de Dvs este interesanta. Este posibila o astfel de varianta?
Unul dintre proprietari nu doreste sa imi dea acordul, eu ma angajez sa il despagubesc (prin actul autentificat la notar) in limita unei cote parte, iar dansul sa poata castiga in instanta despagubire totala a magistralei?
Acum mai este un amanunt pe care nu l-am mentionat: conducta realizata de primul proprietar a fost proiectata si facuta doar pt uzul dansului si nu asigura un debit suficient de gaze pt ca alti vecini sa se poata brasa la aceasta. Astfel ca proiectul initial a fost modificat de cel de-al doilea poprietar.
In acest caz, in care proiectul pt care trebuie sa ofer desbagubiri nu mai exista in forma proiectata, in ce masura as putea fi obligat de instanta sa platesc in totalitate ceva ce, fizic, nu exista?
Acum ati dat un amanunt important:" conducta realizata de primul proprietar a fost proiectata si facuta doar pt uzul dansului si nu asigura un debit suficient de gaze pt ca alti vecini sa se poata brasa la aceasta" Va dat seama ca in acest caz nu se vor putea intepa in acea conducta nu stiu cati consumatori...Va trebui montata coloana de gaze de dimensiunea corespunzatoare pentru cat mai multi utilizatori ( va face Distrigazul calculul in acest sens ...probabil se va calcula ca si cum toate apartamentele vor avea la un moment dat centrale de apartament ). La mine in bloc de ani multi avem toti centrale de apartament ( eu mi-am pus in 2004 si eram printre cei din ultima treime care nu avea..deci am fost nevoit sa-mi pun..)si problema s-a rezolvat foarte amiabil intre locatari.
Un sfat .. daca este posibil montati-va o coloana separata ( chiar la dimensiune de mai mare pana langa nivelul d-vs ( nu am retinut la ce etaj este apartamentul ) si apoi investitia o veti recupera pentru ca daca montati coloana de diametru mai mare se vor lega altii de d-vs. si va vor despagubi cu o contravaloare din investitie ). Aveti mare grija cu aceste lucruri pentru ca un debit insuficient la centrala nu este recomandat si n u-i da randamentul corespunzator. Cei de la Distrigaz va pot face acest lucru dupa distribuitor ( a se vedea daca si acela este dimensionat corespunzator unui consum maxim - este treaba celor de lka Distrigaz, ei stiu aceste lucruri ). Daca tot faceti un lucru la inceput nu va sfiiti sa-l faceti bine, chiar cu unele cheltuieli suplimentare care evita pe viitor alte cheltuieli neprevazute.

Alte discuții în legătură

Acord acces coloana de gaze goggy goggy Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un bloc de 7 etaje, pe o scara unde deja a fist trasa o conducta de gaze, investitorul ... (vezi toată discuția)
Bransare la sistemul de distributie a gazelor(instalatii) Irene__ Irene__ Buna seara! In anul 2004 am efectuat o lucrare de separare a instalatiei de gaz. La vremea respectiva pe toata scara blocului nu exista decat o singura ... (vezi toată discuția)
Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. care este calea legală de rezolvare? DanielaTunaru DanielaTunaru Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje. Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar ... (vezi toată discuția)