avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legislatie pentru cererea de eliberarea inregistrarii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Legislatie pentru cererea de eliberarea inregistrarii audio-video de sedinta

Am nevoie sa obtin la cerere copie electronica dupa inregistrarea audio video a sedintei de judecata.

1. Am identificat o postare gresita indicand art. 164 (8) din Hotarîrea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 212/8 din 18.06.2009 care functioneaza doar in Republica Moldova, care este din oareca motiv mereu in fata Romaniei la implementarea legilor de actualitate cum ar fi acest caz sau punerea in programul de protectie a partii vatamate care de abia prin OUG 18/2016 a aparut in Romania

aici e postarea gresita:
www.avocatnet.ro/content/for...



2. Am identificat o motivare interpretabila sau ambigua in Decizia 128/2015 a CCR adica:
22. Pe de altă parte, accesul la datele stocate se realizează pe baza unei cereri de eliberare a unei copii electronice a înregistrării şedinţei, formulate exclusiv de părţile care au acest drept, nu şi de alţi participanţi la proces.
23. Prin urmare, Curtea constată că înregistrarea şedinţelor de judecată este obligatorie, vizează toate cauzele, întrucât legiuitorul nu a făcut nicio distincţie, şi reprezintă o operaţiune tehnică care nu este de natură să aducă atingere prevederilor constituţionale invocate şi are drept scop înfăptuirea unui act de justiţie transparent şi realizarea unei bune administrări a justiţiei ca serviciu public.


3. Si am identificat legea propriu-zisa care-mi da de drept comun acest drept de a face cerere de eliberearea copiilor dupa inregistrarile audio-video pe blogul d-nei Gabriela Pintea la adresa:

[ link extern ]

ART. 231 din CPC Notele de şedinţă. Înregistrarea şedinţei
(5) La cerere, părţile, pe cheltuiala acestora, pot obţine o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza lor.

Mai exista si alte prevederi utile pe care sa le am in vedere in preintampinarea unui refuz nejustificat din partea "instantei" locale?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
eusaisapte, utilizator
Cel mai recent răspuns: sierra , utilizator 01:06, 28 Decembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In dosarele penale:
ART. 369 c.p.p.
Notele privind desfăşurarea şedinţei de judecată
(1) Desfăşurarea şedinţei de judecată se înregistrează cu mijloace tehnice audio.
(2) În cursul şedinţei de judecată grefierul ia note cu privire la desfăşurarea procesului. Procurorul şi părţile pot cere citirea notelor şi vizarea lor de către preşedinte.
(3) După terminarea şedinţei de judecată, participanţii la proces primesc, la cerere, câte o copie de pe notele grefierului.
(4) Notele grefierului pot fi contestate cel mai târziu la termenul următor.
(5) În caz de contestare de către participanţii la proces a notelor grefierului, acestea vor fi verificate şi, eventual, completate ori rectificate pe baza înregistrărilor din şedinţa de judecată.
#M35
(6) La cerere, părţile, pe cheltuiala acestora, pot obţine o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza lor, cu excepţia situaţiilor în care şedinţa nu a fost publică în tot sau în parte.
#B

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. "cu excepţia situaţiilor în care şedinţa nu a fost publică" e abuziv fiindca acest principiu nu poate fi opus partilor din proces - CCR a decis deja de mai multe ori ca partile pot participa la toate procedurile in legatura cu cauza lor, inclusiv la judecata cererilor de recuzare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
eusaisapte, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
de notat Legea 544/2001

Art. 13.
Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salutare!Pot obţine o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată penale, în ceea ce priveşte cauza mea ,chiar daca procesul s-a incheiat in anul 2013 si dosarul este arhivat?Pot face o astfel de cerere si daca da, are cineva un model de cerere??Inregistrarile din respectiva sedinta m-ar ajuta ca proba in dovedirea unei infractiuni .Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
misu11, utilizator

Alte discuții în legătură

Solicitarea copiilor audio ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna seara, Conform carui act normativ este posibila eliberarea sedintei in forma audio? (vezi toată discuția)
Declaratie alternativa martori, transcrisa dupa inregistrarea audio a sedintei aidu aidu Din cauza ca judecatoarea a dictat numai bazaconii, care n-au nicio legatura cu ce a declarat martorul, urmeaza sa fac eu transcrierea inregistrarii audio si ... (vezi toată discuția)
Declaratie parte vatamata - lipsesc afimatii facute de acesta pitic1991 pitic1991 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt inculpat intr-un proces penal. In declaratia data de partea vatamata am constatat in momentul in ... (vezi toată discuția)