avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de colaborare pe drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de colaborare pe drepturi de autor

buna ziua,
as dori sa ma lamuresc in ce priveste contractul de colaborare pe drepturi de autor, contract pe baz caruia se munceste in televiziune.
stie cineva despre un astfel de contract si de ce nu se munceste pe CIM??

multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 17 August 2009
Pentru ca pentru a primi dvs aceiasi bani pe un contract de munca, angajatorul mai platestcca 60% in plus la stat, contributii pt asigigurari la somaj, sanatate, pensie ;)

Deci, asa cheltuie mai putin cu dvs, asta e, si pe langa asat daca nu va mai vor, este mult mai simplu sa inecteze colaborarea.


Luam un exemplu
DREPT DE AUTOR
VB=9000 lei
9000*10%=900
9000-900=8100 venit net.
Angajatorul nu plateste nimic din fondurile firmei, pur si simplu va retine dvs din salariu 10% pe care ii vireaza lunar.

CIM
VB=9000 lei
VN=6313
TOTAL TAXE ANGAJAT+ANGAJATOR=5238.

Daca nu va asigurati prin contract de asigurare la somaj nu veti primi indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
boerica, utilizator
Contractul de cesiune de drepturi de autor este o modalitate folosita frecvent pentru remunerarea unor persoane in schimbul prestarii anumitor activitati, insa putini cunosc avantajele si riscurile lui. Legea nr. 8/1996 reglementeaza dreptul de autor si drepturile conexe, precum si protectia acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat 2 ore sau din mana ionut2001 ionut2001 Salut tuturor, Am nevoie de sfatul dvs. Cum este mai bine, sa fiu angajat pt 2 ore pe suma de 200 ron, dar nu voi incasa nici un ban, banii acestia se vor ... (vezi toată discuția)
Contributii la stat in cazul pfa si cim andreeacatgirl andreeacatgirl Care sunt contibutiile ce trebuiesc platite statului in cazul in care esti angajat cu CIM sau colaborezi cu societatea sub forma de organizare PFA? Spre ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii aylyn87 aylyn87 Buna ziua, Vreau sa inchiriez apartamentul unei societati cu 600ron/luna,stiu ca trebuie sa il declar la administratie, trebuie sa platesc impozit si ... (vezi toată discuția)