avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil

Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu care sunt actele necesare si pasii de intreprins pentru cererea de concediu prenatal (cele 128 de zile) si dupa ce nasc partea de indemnizatie crestere copil. Nu am cunostinte care sa aiba copii si in plus legea s-a modificat si pe internet nu regasesc ce ma intereseaza. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 14:15, 29 Iunie 2016
1. - Pentru a intra in concediul de maternitate (126 nde zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu este nevoie de cerere.
- Medicul de familie (sau medicul curant ginecolog) emite certificatul medical pentru concediu de maternitate pe care il prezentati angajatorului care calculeaza si plateste indemnizatia.
- In continuare, pana la 126 de zile, certificatele medicale lunare sunt emise doar de medicul de familie.

2. - Incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate puteti solicita concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 2 ani.
- Apoi depuneti la Primarie cererea tip si actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC (lista cu actele necesare o procurati tot de la Primarie).

Multumesc mult pentru informatii!
tudorvaleriu a scris:

.....
- Medicul de familie (sau medicul curant ginecolog) emite certificatul medical pentru concediu de maternitate pe care il prezentati angajatorului care calculeaza si plateste indemnizatia.
- In continuare, pana la 126 de zile, certificatele medicale lunare sunt emise doar de medicul de familie.





Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida, cu anuntarea medicului de familie.
In cazul in care femeia gravida se afla in alta localitate prelungirea concediului medical pana la 63 de zile se poate face si de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din localitatea respectiva.
Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se elibereaza de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara in care a nascut femeia sau de catre medicul care a constatat nasterea, pentru perioade de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate din somaj sanda1956 sanda1956 sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot ... (vezi toată discuția)
Cand pot intra in prenatal? andreeaclaudia888 andreeaclaudia888 Buna ziua, am citit legea referitoare la concediul de prenatal cu cele 126 de zile din care minim 42 trebuie sa fie pastrate dupa nastere. Sunt in saptamana ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate este obligatoriu? Madalina 92 Madalina 92 Este obligatoriu concediu prenatal si postnatal (126 zile impreuna) ca mai apoi sa pot intra in cencediu crestere copil? (vezi toată discuția)