avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii si in caz de incendiu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii si in caz de incendiu

Buna ziua,
Vom incepe sustinerea unor cursuri pentru programare si design web, la sala de curs, intre 5 si 9 participanti.
Intrebarea mea este daca la inceputul cursului trebuie realiza protectia muncii/sanatatii/in caz de incendiu (daca este posibil, mi-ar fi de ajut si legislatia cu privire la acest lucru, pentru a vedea exact ce trebuie facut).

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:18, 29 Iunie 2016
Nu precizati daca lucratorii sunt angajatii firmei dvs. sau daca dvs. sunteti o firma care organizeaza cursuri pentru lucratori neangajati/ angajati ai altor firme.
Plec de la premisa ca este vorba de lucratori din afara firmei dvs.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza:
-Art.82 (1) Pentru persoanele aflate in intreprindere si/ sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu exceptia altor participanti la procesul de munca, asa cum sunt definiti potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileste, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare, durata instruirii si reguli privind instruirea si
insotirea acestora in intreprindere si/ sau unitate.
(2) Pentru lucratorii din intreprinderi si/ sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/ sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/ sau unitatii, in general.
(3) Instruirea prevazuta la alin.(1) si (2) se consemneaza in fisa de instruire colectiva, conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
(4) Fisa de instruire colectiva se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se va pastra de catre angajator/ lucrator desemnat/ serviciu intern de prevenire si protectie care a efectuat instruirea si un exemplar se pastreaza de catre angajatorul lucratorilor instruiti sau, in cazul vizitatorilor, de catre conducatorul grupului.
(5) Reprezentantii autoritatilor competente cu atributii de control vor fi insotiti de catre un reprezentant desemnat de catre angajator, fara a se intocmi fisa de instruire.
In domeniul situatiilor de urgenta se aplica prevederile din Ordinul MAI nr. 712/ 2005 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind instruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta.
-ART. 42 Instructajul pentru personalul din afara operatorului economic sau a institutiei se efectueaza, dupa caz, de personalul de specialitate in domeniul protectiei civile, de cadrul tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, de seful serviciului de urgenta sau de seful locului de munca in care este prevazut un asemenea instructaj.
-ART. 43 Problematica instructajului consta in:
a) prezentarea procedurilor specifice instructajului introductiv general pentru categoriile de persoane prevazute la art. 40 lit. a) si b);
b) prezentarea procedurilor din cadrul instructajului specific locului de munca pentru categoriile de persoane prevazute la art. 40 lit. c) si d);
c) prezentarea unei proceduri special intocmite pentru persoanele prevazute la art. 40 lit. e), prin care acestea sunt instruite sumar (in maximum 15 minute) asupra principalelor reguli de prevenire pe care trebuie sa le respecte si sunt atentionate asupra pericolelor existente in anumite locuri de pe traseul parcurs in incinta operatorului economic sau a institutiei.
-ART. 44 Consemnarea efectuarii instructajului pentru personalul din afara operatorului economic sau a institutiei se face intr-un proces-verbal intocmit in acest scop, care contine problematica prezentata si tabelele cu numele, prenumele si semnatura persoanelor instruite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate fara angajati, doar colaboratori pfa. sunt necesare ssm si psi? anamm anamm Buna seara. In cazul unui entitati care a inchiriat un spatiu intr-o cladire de birouri, fara a avea niciun angajat, ci doar contracte de colaborare cu 3 ... (vezi toată discuția)
O persoana care este delegata din germania la un angajator roman, ... suciu_diana suciu_diana O persoana care este delegata din Germania la un angajator roman, timp de 1 luna ce obligații atrage pentru angajatorul roman? Trebuie ca angajatorul roman ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cadrul tehnic psi poate efectua instruirea introductiv-generala, ... Pedrosi Pedrosi Buna ziua, Cadrul tehnic PSI poate efectua instruirea introductiv-generala, la locul de munca si periodica daca este reglementat printro decizie interna?Are ... (vezi toată discuția)