avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Sentinta irevocabila prima de vacanta invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Sentinta irevocabila prima de vacanta invatamant

1. avem sentinta definitiva si irevocabila din 19 mai 2009 dar nu a fost pusa in executare niciodata, are termen de prescriptie sau poate fi pusa in executare si in present?
2. Sentinta noastra se refera la primele de vacanta 2005-2008, nu a fost pusa in executare deoarece in sentinta este specificat ca plata primelor se face din fonduri proprii. Dar, scoala noastra nu are fonduri proprii si primaria noastra este ordonator de credite, ar putea primaria (sau este obligatia ei?) sa ne asigure aceasta suma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 29 Iunie 2016
Codul de procedura civila
Art.706 Termenul de prescriptie
(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani,
daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.


Art.707 Efectele implinirii termenului de prescriptie
(1) Prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, daca dreptul de a obtine obligarea paratului este imprescriptibil sau, dupa caz, nu s-a prescris, creditorul poate obtine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fara a i se putea opune exceptia autoritatii de lucru judecat.


Asadar, a intervenit prescriptia dreptului de a obtine executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarari civile laur2013 laur2013 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un temei legal privind punerea in executare a hotarari civile definitive, adica in sensul ca de cand sa pronuntat hotararea ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit prettywomen prettywomen Buna ziua! As dori si eu un raspuns va rog la o problema. Sora mea a facut un credit in 2003 pe doi ani la o banca.A platit cateva rate dar nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
Executare silită penalități Ikymar Ikymar În urma unei executări silite a unor drepturi salariale de la o instituție publică, am obținut în instanță penalități de 0,5% pentru fiecare zi de ... (vezi toată discuția)