avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava alimentare cu apa sparta la un apartament al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava alimentare cu apa sparta la un apartament al primariei

Buna ziua,am urmatoarea problema si ca deobicei,apelez la bunavointa Dvs. in speranta unui sfat.
Locuiesc la curte comuna,sunt chirias al primariei (Urbana). Acest imobil este format din 5 apartamente din care 2 sunt detinute de proprietari si 3 de primarie.
Din teava comuna de alimentare cu apa a curtii ,sa spart (in curte) teava care alimenta cu apa apartamentul meu.
La final ...3 conlocatari au spus ca eu trebuie sa suport pierderea ca asa e legea...ok,am platit pierderea de 600 lei,+sapatura...,+instalator...si bomba la final unul din proprietari mia interzis sa ma racordez din nou (nu are rost detaliile deoarece = om rau ! ) miau taiat alimentarea(teava din curte catre apartament) si am platit si mufa de compresie (dop) + montare si gata....Ne mai fiind legata la apa...mufa (dopul) de compresie a cedat in pamant...si iarasi mau obligat sa platesc toate pierderile(265 lei)....bineinteles o alta mufa de compresie iar unul din proprietari a spus cai instalatorul de vina si a montat-o dinsul (proprietarul) gratis de data asta. Eee,dupa nici 2 luni = cedeaza ultima mufa de compresie montata de proprietar pe teava care numi mai alimenta apartamentul...si pierderi 685 lei pe care va trebui sa le platesc luna viitoare...si sincera ...nu mai am de unde sa ma creditez. deoarece banuiesc...ca aceasta poveste ...nu se va sfarsii prea curand si tot timpul va ceda mufa de compresie deoarece este pe o teava de plumb veche de vre-o 40 de ani.
Am cedat nervos si mam opus verbal platii iar proprietarul ( care mia montat mufa de compresie gratuity ) mia spus ca daca nu platesc ma da in judecata si ami va cere si daune suplimentare cai tin fara apa.
Acuma,nedumerirea mea este...asa spune legea ca daca teava din curte care alimenta apartamentul meu cedeaza tot timpul ... eu trebuie sa platesc....sau astia asi bat joc de mine?Luati va rog in considerare si faptul ca nu mai folosesc teava de peste 5 luni si nu se poate inlocui cu teava plastic deoarece casa este monument istoric,nu sunt planuri apa/canal si nu mi se accepta nici un fel de modificare/imbunatatire/conservare decat pe riscuri proprii cu amenzi foarte mari si chiar riscul de a fi evacuate de primarie daca incalc contractual de inchiriere.
Va multumesc mult...
Cel mai recent răspuns: maria 33 , utilizator 22:10, 1 Iulie 2016
Este evident ca-i vorba de o teava din instalatia comuna iar apa este oprita din bransament.

In mod sigur exista o ramificatie din care pleaca tevile catre apartamente iar cea cu probleme este teava care pleaca din ramificatie catre apartamentul @maria 33.

Iar smecherii profita de necunoasterea legii de catre user si probabil de faptul ca este chirias al primariei.

Va legati de contradictii in exprimare...

Pai se observa o distanta ca de la cer la pamant in modul in care scrie autoarea topicului ( se vede ca nu are nicio taina cu legislatia) si felul in care raspunde @cyan - bravo!

Asadar, @maria 33 - mergeti la primarie, aratati ce ati patit pana acum, daca mai aveti chitantele, cei de la primari nu-s prosti sa plateasca ei reparatiile, insa ii v-a obliga pe cei care v-au pus sa platiti sa-si asume si ei o parte din cheltuieli, primaria va va pune in drepturi, se va face o reparatie calificata si toata lumea va fi multumita.

Deci, mergeti la primarie cu "jalba in protzap" si cu muuuult tupeu - pe bune!
Mult succes!
Ptr. utilizatorii Cyan si Ynocentta ;
Da,aveti mare dreptate,asa este ;
- E vorba de o teava din instalatia comuna iar apa este oprita din bransament (de la ceasul principal care alimenteaza coloana cu ramificatii)iar in cazul in care nu platesc si acum ,ultima pierdere,proprietarul (care a montat ultima mufa de compresie)ma va da in judecata cal tin fara apa.
Exista o ramificatie din care pleaca tevile catre apartamente iar cea cu probleme este teava care pleaca din ramificatie catre apartamentul meu (scuze de exprimarile anterioare).
- Contract de inchiriere avem pe perioada determinata care se reinoieste din 5 in 5 ani.

Multumita Dvs. acum am inteles ( si va rog sa ma corectati daca am inteles gresit );
- tevile din curte sunt comune si toti locatarii trebuie sa suporte partial pierderile.
- Trebuie sa depun o sesizare la primarie (locator) sa comunic defectul si dansii au obligati sal remedieze.
- In cazul in care nu sunt de acord sa suport singura ultima pierdere,si sunt data in judecata de prprietar/proprietari/etc. sunt sanse ca acestia sa beneficieze de hotarare nefavorabila.
Am inteles corect?

Ptr. utilizatorul Adam Grecu
Ptr. pierderile de apa nu am nici o chitanta deoarece la noi nu se dau chitante la plata apei ci banii se predau celui care ai strange si plateste factura la SC Apa Canal SA.La momentul cand am cerut chitante (de mana) pe sumele platite mi sa spus ca nu are timp sa le faca,asa ca...
Am doar chitante pe cele 2 mufe de compresie,respectiv 37 lei...

Multumesc tuturor...orice sfat e binevenit.

SC Apa Canal SA, foarte sugestiva denumirea societatii, am vazut ca aceeasi denumire exista in mai multe localitati din tara! Daca se ocupa cu gunoiul probabil ii spuneau SC Gunoi SA.

Ati inteles bine.
1. Tevile din curte sunt comune iar locatarii suporta cheltuielile functie de cota parte indiviza din contractele de proprietate sau inchiriere.

2. Depuneti notificarea la primarie cu privire la defectiunea respectiva si mentionati si ca ati platit sumele de X lei persoanei care plateste factura la SC AC SA, sume pe care solicitati sa va fie restituite.
Precizati ca persoana nu a vrut sa va elibereze chitante pentru sumele primite.

Persoana respectiva este angajatul primariei?
Cum v-ati achitat pana la data defectiunii consumul de apa, ce document primeati in schimbul banilor?

3. Stati linistita, nu va da nimeni in judecata.
Discutati cu procesomanul si spuneti-i ca va cunoasteti foarte bine drepturile pe care le aveti in calitate de chirias iar daca vrea sa isi piarda timpul si banii prin instanta nu are decat sa o faca.
Iar daca vrea sa beneficieze de apa atunci sa contribuie corespunzator cotei parti indivize la plata reparatiilor conductei comune. La fel le spuneti si celorlati proprietari.

Trebuie sa le explicati frumos si cu muuuult tupeu;) ca teava aia este comuna pana la intrarea in contorul situat in locuinta inclusiv daca trece prin interiorul peretilor, ca teava individuala incepe dupa contorul de apa din apartament.

Prin rotatie,toti conlocatarii strang si merg si platesc apa la SC Canal SA.Persoana care la care am platit apa este un conlocatar proprietar.Acuma,toti conlocatarii " fac" apa 2-3 luni si o predau mai departe urmatorului apartament.
2 ani la rand am ' facut " apa si fiecare locatar ami aducea consumul de pe ceas si suma fixa aferenta,si eu ai dadeam un bon de mana ptr. suma/luna respectiva.Niciodata nu am vazut/citt ceasurile dinsilor.
Totdeauna au existat diferente intre consum si factura ( 30 - 50 lei ) pe care le plateam din buzunar numai ca sa fie bine si liniste deoarece prima data cand leam comunicat ca exista diferente au urlat la mine ca platesc doar ce au pe ceas.....sa nu insist,si miau trantit usa in nas.Timp e 2 ani nu a vrut nimeni sa preia sarcina respectiva pina la momentul cand am fost invatata sa motivez ca parasesc localitatea pe o perioada mai lunga si asa am scapat...
Cand eu le plateam dansilor todeauna ex.; la 12mc ami mai punea minim 4mc in plus...cica pierderi/diferente.In imobil exista 2 wc-uri (foste comune) care au fost cumparate de acestia si care nu au apometre,cand am insistat sa se monteze,au zis ca nu sunt necesare ca apa este oprita din robinet si ca wc-rile nu sunt folosite,la anumite petreceri ale proprietarilor unul din wc-uri e folosit 100% de invitati...acuma nu stiu sigur daca trag si apa...
In ani,am incercat de nenumarate ori sa obtin chitanta simpla (de mana) cu ce platesc...dar am obtinut numai refuzuri iar cand am insistat am obtinut si zbierate si injuii ca "la usa cortului",deoarece dansii nu au timp (sunt 2 proprietari = 2 famili a cate 2 membri pensionari) si daca numi convine sa fac tot timpul numai eu apa,asa ca mam lasat pagubasa.
Multumesc mult ca ma-ti ajutat sa inteleg ce si cum....sa va dea Dzeu sanatate.
Orice sfat ...e binevenit.

Alte discuții în legătură

Instalatia verticala apartine partii comune vali m vali m \'\'Instalatia verticala apartine partii comune De la nivelul piesei de legatura din instalatia verticala catre consumatorul individual ,instalatia respectiv ... (vezi toată discuția)
Probleme racordare apa mari_mari mari_mari Buna seara,intampin o problema legata cu distribuirea apei in comun din imobilul unde locuim. Pe scurt :Suntem chiriasi ai fondului locativ,locuim la curte ... (vezi toată discuția)
Teava evacuare wc sparta r_codrescu r_codrescu Teava de evacuare de la wc din apt. meu este sparta si curge la apt. de jos. La mine in baie este uscat iar teava este vizibila in apt. de jos. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)