avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie minima pt ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie minima pt ccc

Buna ziua

Am inceput de curand un proiect de ajutor al femeilor defavorizate si as vrea sa vad ce pot face pt cele cu copii mici sau care nasc anul acesta.
Mai precis, daca ele nu au avut niciodata venituri pe carte de munca (si nici alte venituri inregistrate legal) au dreptul la indemnizatia aceea de 1063 cf noii legi?
La ce alte ajutoare ar avea dreptul in afara de alocatia de 200 lei pt copiii sub 2 ani?

Mentionez ca nici tatii copiilor nu au avut 12 luni de venituri inainte de nastere

Multumesc
Andreea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:06, 2 Iulie 2016
1. Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, nu au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nu beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, si nici de indemnizaţia lunară.

In acest sens , persoanele respective pot beneficia numai de alocatia de stat pentru copil si daca indeplinesc conditiile mentionate in lege de un ajutor social.

2. Potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, familiile si persoanele singure, cetateni romani, au dreptul la un venit minim garantat, care se asigura prin acordarea ajutorului social lunar.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Nivelul lunar al venitului minim garantat se raporteaza la indicatorul social de referinta, ISR, (in prezent are o valoare de 500 lei), si, incepand cu 1 ianuarie 2016, are un cuantum de :
- 0,283 ISR pentru persoana singura = 141,5 lei;
- 0,510 ISR pentru familiile formate din 2 persoane = 225 lei;
- 0,714 ISR pentru familiile formate din 3 persoane = 357 lei;
- 0,884 ISR pentru familiile formate din 4 persoane = 433,5 lei;
- 1,054 ISR pentru familiile formate din 5 persoane = 527 lei;
- cate 0,073 ISR pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane = 36,5 lei.

Detalii gasiti aici :
[ link extern ]

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul social, in 2016 CYBORG CYBORG Buna seara! Citesc pe Internet, undeva, despre ajutorul social, in 2016.:\"Nivelul acestuia va fi de cel putin 273 lei pentru o persoana singura\" Este ... (vezi toată discuția)
Sustinere persoana intoarsa din germania Maria Adriana Marinescu Maria Adriana Marinescu Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti ce drepturi si ce posibilitati de sustinere sociala in vederea integrarii intr-un loc de munca, are o persoana ... (vezi toată discuția)
Mama 3 copii silvia99 silvia99 situatie: angajata cu cim 2h/zi, 335 lei/brut, are 3 copii: 6 ani, 4 ani, respectiv o luna. care este ajutorul de la stat de care poate beneficia si care sunt ... (vezi toată discuția)