avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... sustinere persoana intoarsa din Germania
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

sustinere persoana intoarsa din Germania

Buna ziua,
va rog frumos sa imi spuneti ce drepturi si ce posibilitati de sustinere sociala in vederea integrarii intr-un loc de munca, are o persoana /cetatean roman care revine in tara, dupa 2 ani in care a muncit in Germania, iar acum doreste sa revina si sa se stabileasca inapoi in tara. Somaj, ajutor social ? altceva? Si va rog, daca stiti sa imi spuneti si ce acte ii trebuie in acest sens, procedura, pasii de urmat, legislatia aplicabila.
Va multumesc tuturor ptr ajutor!
Zi cu spor sa aveti!
mariamarinescu20011@gmail.com
Cel mai recent răspuns: Maria Adriana Marinescu , Consultant resurse umane 21:37, 20 Iulie 2016
1. Puteti merge la AJOFM in raza careia aveti domiciliul pentru a va inregistra ca persoana in cautarea unui loc de munca.

Documentele necesare pentru înregistrarea unei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă:
- actul de identitate;
- actele de studii şi de calificare;
- carnetul de muncã sau alte acte care atestã, potrivit legii, existenţa unor raporturi de muncã ori de serviciu, în cazul persoanelor provenite din muncã;
- adeverinţã medicalã din care sã rezulte cã persoana este clinic sãnãtoasã sau aptã de muncã ori cã are eventuale restricţii medicale.

2. Potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, familiile si persoanele singure, cetateni romani, au dreptul la un venit minim garantat, care se asigura prin acordarea ajutorului social lunar.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Nivelul lunar al venitului minim garantat se raporteaza la indicatorul social de referinta, ISR, (in prezent are o valoare de 500 lei), si, incepand cu 1 ianuarie 2016, are un cuantum de :
- 0,283 ISR pentru persoana singura = 141,5 lei;
- 0,510 ISR pentru familiile formate din 2 persoane = 225 lei;
- 0,714 ISR pentru familiile formate din 3 persoane = 357 lei;
- 0,884 ISR pentru familiile formate din 4 persoane = 433,5 lei;
- 1,054 ISR pentru familiile formate din 5 persoane = 527 lei;
- cate 0,073 ISR pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane = 36,5 lei.

Detalii :
[ link extern ]

www.avocatnet.ro/content/art...
Freeelis : Va multumesc frumos ! persoana are domiciliul pe buletin in Brasov- Zarnesti dar urmeaza sa locuiasca in Bucuresti de la data revenirii in tara, 15 august. Presupun ca trebuie sa mearga in BV la ALOFM ? Este o persoana singura, fara familie /divortata, un copil minor care se afla la sotie in intretinere dar caruia trebuie sa ii plateasca pensie de intretinere lunar.
Nu am inteles foarte bine care ar fi venitul numit ajutor social, conform datelor oferite de dvs, in situatia acestei persoane? Intreb caci va trebui sa plateasca si o chirie in Bucuresti, sa se intretina macar o scurta perioada pana la gasirea unui loc de munca, pe care, evident ca doar un om extrem de norocos il poate gasi ''de-azi-pe-maine'' - cum se spune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul social, in 2016 CYBORG CYBORG Buna seara! Citesc pe Internet, undeva, despre ajutorul social, in 2016.:\"Nivelul acestuia va fi de cel putin 273 lei pentru o persoana singura\" Este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie minima pt ccc andresssa1234 andresssa1234 Buna ziua Am inceput de curand un proiect de ajutor al femeilor defavorizate si as vrea sa vad ce pot face pt cele cu copii mici sau care nasc anul ... (vezi toată discuția)
Mama 3 copii silvia99 silvia99 situatie: angajata cu cim 2h/zi, 335 lei/brut, are 3 copii: 6 ani, 4 ani, respectiv o luna. care este ajutorul de la stat de care poate beneficia si care sunt ... (vezi toată discuția)