avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie la sănătate mai mică decât ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie la sănătate mai mică decât contribuţia minimă

Bună ziua,
Vă rog mult să mă ajutaţi cu o informaţie legată de următorul aspect. Lucrez cu contract de drepturi de autor, cu toate reţinerile la sursă (CAS şi CASS), iar impozitul reţinut este sub formă de impozit final. Suma brută trecută în contract este 1.800 lei, iar baza de calcul al contribuţiilor (după scăderea cotei forfetare de 40%) este 1.080 lei, iar contribuţia la sănătate reţinută este 59 lei. Dat fiind faptul că salariul minim în acest moment este 1.250 lei, iar contribuţia minimă aferentă la sănătate este 69 lei, vă rog mult să-mi spuneţi ce trebuie să fac în acest caz, deoarece suma care mi se reţine mie este cu 10 lei mai mică decât contribuţia minimă. Doresc să fiu în regulă cu acest aspect, mai ales că am probleme mari de sănătate şi nu aş vrea să mă trezesc că apar ca neasigurat şi nici să mi se aplice cine ştie ce amenzi. Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 00:31, 6 Iulie 2016
Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pt veniturile din contracte drepturi de autor o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă.

Asadar ,in cazul dvs nu aveti de ce sa va faceti probleme,contributia pt sanatate este calculata in mod corect si cf. prevederilor Codului Fiscal valabil in 2016,prin aplicarea procentului de 5,5% asupra sumei de 1080lei reprezentand baza calcul,adica 59 lei.

Atentie,daca in anul fiscal 2016 obtineti si venituri de natura salariala (sunteti angajata cu contract de munca)asupra carora se calculeaza si plateste contributia individuala de sanatate,nu aveti obligatia pe acest an de a plati contributia de sanatate si din contractul de drepturi de autordecat incepand cu luna ianuarie 2017!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghid complet pentru plata drepturilor de autor în 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica [b]Ce impozite plătesc și ce declarații depun persoanele fizice și companiile[/b] Noul Cod fiscal a adus o serie de modificări pentru plățile ... (vezi toată discuția)
Sanatate pentru veniturile din chirii obtinute de persoane fizice in 2016 vasilemb vasilemb Inchiriez o hala la o societata comerciala si vreau sa stiu ce impozite sunt obligat sa platesc. Am inteles corect ca trebuie sa achit 16% din venitul NET ... (vezi toată discuția)
Intrebare declaratie contract drept de autor AlinaMaria23 AlinaMaria23 As dori sa aflu si eu mai multe informatii despre depunerea declaratiei 112. De curand lucrez pe contract de drept de autor si am inteles ca trebuie sa depun ... (vezi toată discuția)