avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala, timpan spart
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala, timpan spart

Buna ziua,

Va scriu cu privire la un eveniment nefericit de care m-am "bucurat" acum cateva zile. Pe scurt, un agent de paza m-a lovit in ureche intr-atat de tare incat am ramas instantaneu fara auz. A doua zi, vazand ca problema persista si constatand ca nu se poate rezolva de la natura, m-am deplasat la spital, unde medicul a descoperit ca, in urma loviturii, timpanul mi-a fost perforat.

Lucrez in domeniul audio iar jobul meu presupune folosirea unui microfon si a unei perechi de casti obligatoriu in fiecare zi. Acum, de cand nu mai aud cu urechea stanga, nu-mi pot desfasura activitatea in mod normal, drept urmare solicitarile pe care le primesc se imputineaza din cauza faptului ca nu mai pot lucra eficient. Astfel, pierd bani din cauza batausului.

Potrivit medicului care m-a consultat, este nevoie sa treaca aproximativ doua luni pana cand membrana timpanului se va reface si pana cand voi putea auzi din nou cu urechea cu pricina.

Mentionez ca eu nu l-am atins pe agentul de paza si toata scena s-a intamplat pe spatiul public, in dreptul pravaliei pe care o pazeste.

Urmeaza sa merg la I.M.L pentru a obtine un certificat medico-legal, dar, din cate am aflat pana in acest moment, e aproape imposibil sa am peste 20 de zile de ingrijiri medicale.

Intrebari:

1. Avand in vedere ca nu pot lucra eficient, in urmatoarele doua luni voi castiga considerabil mai putini bani. Ce sanse exista ca agresorul sa plateasca despagubiri?

2. Aceste despagubiri se platesc doar in eventualitatea in care voi incepe un proces pe care il voi castiga, sau pot fi solicitate si platite avand la mana o plangere penala si un certificat medico-legal?

3. Daca atasez la dosar o hartie de la conducerea institutiei la care lucrez in care este specificat faptul ca nu pot lucra normal ma poate ajuta sau nu influenteaza cu nimic?

4. Ce poate pati agresorul?

5. Exista posibilitatea sa se "aleaga" doar cu o amenda, iar eu cu cheltuiala, multe pastile si dificultati la serviciu?

6. Care ar fi, cu aproximatie, cheltuielile la care sa ma astept pentru a incepe procesul?

7. Considerati ca merita sa ajung in instanta? N-as vrea sa pierd timp si bani ca intr-un final sa-mi rada in nas a doua zi ca a primit o amenda si gata. Vreau ca ticalosul sa plateasca financiar si moral pentru fapta lui. Altfel, n-as incepe ditamai tevatura.

Imi pare rau daca intrebarile sunt puerile, dar e prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie. Si, sper, ultima.



Mnetionati doar ca nu l-ati atins pe agent dar nu relatati si in ce conditii a ajuns agentul sa va agreseze.
Depuneti plangere la politie pentru lovire, despagubiri nu puteti obtine decat in instanta pe cale civila. Functie de desfasurarea cercetarilor se poate ajunge la un mediator pentru renuntarea la plangere contra unei despagubiri.
Cam multe intrebari si, implicit, ar fi prea multe raspusuri care v-ar bulversa in demersurile ce veti dori sa le intreprindeti, asadar, e bine sa incepeti rezolvarea problemelor pe rand.:D

1. Adresati-va medicului legist si solicitati un certificat medico-legal ( vegti merge la specialist si acesta se va pronunta asupra starii timpanului);
2. Formulati plangere penala la politie, pentru a fi inregistrata agresiunea fizica suferita, ramanand ca, in functie de verdictul medicilor,dosarul sa fie inaintat la instanta sau clasat; in orice caz, actele intocmite in aceasta faza va ajuta si mai departe, chiar daca pentru obtinerea despagubirilor ar trebui sa va adresati instantei civile;
3.Toate documentele de la firma unde lucrati + marturii ale unei/unor persoana/persoane care au vazut bataia, va ajuta foarte mult , dvs. putand proba ceea ce ne-ati povestit noua si urmeaza a povesti si autoritatilor.

Dupa ce faceti acesti pasi, reveniti.
Infractiunea care se va retine este purtarea abuziva daca este vorba de un agent de paza aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, daca nu era in in exercitarea atributiilor de serviciu se va retine infractiunea de loviri sau alte violente. Mergeti cu actele medicale obtinute pana acum la INML. Important este sa aveti martori care sa confirme agresiunea. In ce context s-a produs agresiunea? ati chemat politia?

ART. 296
Purtarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
ART. 193
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Mi-a cerut sa plec din fata localului la care lucreaza. Nu am intrat deloc in interiorul acestuia. Am stat doar in fata localului. Mi-a cerut de mai multe ori sa plec, iar eu i-am raspuns ca nu are niciun drept sa ma trimita in alta parte, atata timp cat ma aflu pe spatiu public.

Apoi a inceput sa-mi adreseze injurii. I-am raspuns cu aceeasi moneda si m-a pocnit, spargandu-mi timpanul. Dupa lovitura, in fuga, am inceput, logic, sa-i vorbesc urat, spunandu-i ca o sa aiba de tras pentru ceea ce mi-a facut. Tocmai ce constatasem ca nu mai aud nimic cu urechea stanga. Asadar, violenta mea a fost verbala, iar a lui a fost una fizica.

Daca cititi alin.2 de la infractiunea de purtare abuziva o sa intelegeti ca se pedepseste mai sever.

Alte discuții în legătură

Agresiune, pierderea unui dinte eleodor-popescu eleodor-popescu Buna ziua. In urma cu cateva zile am fost agresat de catre o persoana. In urma loviturilor au rezultat mai multe echimoze, precum si dintele 24 spart care a ... (vezi toată discuția)
Lovire persoana de catre agent de securitate danbcdro danbcdro Sunt agent de securitate echipaj mobil si fiind in timpul serviciului am lovit o persoana care necesita 5-6 zile de ingrijiri medicale Acesta a facut plangere ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale pendre pendre Acum 5 ani Am fost maltratata batuta tot corpul de fostul sot am fost internat in spital in urma batailor si am obtinut certificat medico legal. In momentul de ... (vezi toată discuția)