avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare sau nu drepturile angajatului!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare sau nu drepturile angajatului!

Buna,

Am si eu cateva intrebari legate de legalitatea anumitor criterii pe care le poate face un angajator !
-In ce conditii o firma poate supraveghea video si audio angajatii si daca se poate folosi de aceste lucruri pentru a da afara un angajat.
-In cazul in care esti convocat la o audiere interna. primita in scris , in care s-au prezentat faptele pentru care este convocat, acestia neavand nici o proba fizica si doar speculatii , si atunci cand a vazut ca angajatul nu "pica in plasa" lor imediat s-au apucat sa faca alte rapoarte si sa caute alte probe chiar imediat dupa audiere. Din cate am inteles acest lucru nu prea e legal. In 5 zile lucratoare ar trebui finalizat si trimis raportul cu decizia care se impune.
-O firma poate obliga un angajat sa intre in "concediu fortat" pana la data convocarii audientei ?

Multumesc anticipat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 4 Iulie 2016
1. "Salariatii nu pot fi supravegheati video in birourile in care acestia muncesc in mod obisnuit, conform prevederilor legale aflate in vigoare, insa camerele video pot fi instalate in alte locuri, in conditii stricte. ... "
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

- Comunicat de presă al Autoritatii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
[ link extern ]

- Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal - sesizari
[ link extern ]

2. Potrivit Codului Muncii :
- Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

- Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

- Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

3. Despre ce "concediu" este vorba?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt inregistrat audio-video de angajator SAUNDU SAUNDU Buna seara,vreau sa stiu cit de legala este inregistrarea audio-video a unui angajat in timpul programului de lucru. Va multumesc (vezi toată discuția)
Supraveghere video in interiorul receptiei marfa morty morty Buna ziua, Doresc sa va intrev, daca supraveghere video in interiorul receptiei marfa este permisa fara acordul expres a angajatului?Prelucrarea video a ... (vezi toată discuția)
angajatorul mă spionează? zoli79 zoli79 Am o presimțire că angajatorul mă spionează la locul de muncă cu un microfon ascuns în birou . Ce pot să fac? (vezi toată discuția)