avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Esalonare datorie intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Esalonare datorie intretinere

Buna seara, intampin o problema la asociatia de locatari unde locuiesc si anume, am o restanta la intretinere , am solicitat asociatiei esalonarea datoriei, am primit acceptul, am platit 3 rate + cota de intretinere aferenta fiecarei luni de cand am inceput sa platesc. Spre surprinderea mea in aceste luni mi-au fost calculate penalitati. In acest ritm nu am sa reusesc sa achit restanta, daca mi-a fost aprobata esalonarea si platesc conform esalonarii cu penalitatile aferente la data esalonarii se mai pot pune in continuare penalitati ? Astfel nu mai vad rostul esalonarii. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:36, 7 Iulie 2016
Conform dispozitii in vigoare L nr 230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Dv ati negociat esalonarea achitarii platii debitului,perioada in care asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati la restul de debit pana la achitarea integrala a acestuia
Esalonarea nu presupune si incetarea penalizarii la suma neachitata inca. Deci se penalizeaza in continuare.
Daca doriti sa micsorati penalizarea, atunci platiti rata mai mare din restanta. Nu se va supara nimeni, daca incalcati in acest fel intelegerea.

Esalonarea si respectarea ei va usureaza dv. stingerea datoriei in sensul ca cele doua parti (asociatia si dv.) stiu cat au de plata si cat au de primit, fara sa mai faca presiuni asupra dv.

Daca nu ar fi fost esalonarea, atunci ajungeati in instanta, asociatia obtinea o hotarare definitiva si cu ea v-ar fi putut executa pe toata suma datorata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari aplicate in continuare de asociatiile de propietari sumei consfintite in acordul de mediere FeliciaNicole FeliciaNicole Buna seara! Am si eu o problema cu asociatia de propietari. Au incheiat bunicii mei, un acord de mediere, la mediator, cu administratorul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul marinaalexandrescu marinaalexandrescu Buna seara, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas ... (vezi toată discuția)