avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare sau variante de cedare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare sau variante de cedare la mostenirea unui imobil

Tata a murit de curand si mama vrea sa mi lase mie apartamentul,pentru ca am grija de ea.Sora mea vrea sa mi dea partea ei prin donatie.
1.Cum e cel mai bine,ca nu cumva sa se razgandeasca peste 2 ani si sa si ia partea inapoi-cu clauza de intretinere sau cu uzufruct viager?
2.Care sunt ,in mare,costurile notariale pt un apartament estimat la 50 000 euro
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionela Bâc , Avocat 14:32, 8 Iulie 2016
Incheiati un contract de donatie sau vanzare-cumparare notarial cu cu clauza de intretinere pe viata sau uzufruct/abitatie viagera,la care sora dvs. sa consimta.[Art.1.091(4)NCC.]
Bună ziua,

Plecând de la presupunerea că apartamentul a fost bun comun al părinților dumneavoastră, spuneți-ne dacă s-a dezbătut succesiunea după tată (bănuiesc că nu). La moștenirea, veți veni dumneavoastră împreună cu sora și mama. În situația în care sora merge la notar și dă o declarație de renunțare la moștenire (această declarație trebuie dată în termenul de prescripție de 1 an al dreptului de opțiune succesorală), atunci cota de proprietate a tatălui va fi împărțită între dumneavoastră și mamă. Dacă ambele moștenitoare renunță la moștenire, veți rămâne singur proprietar pe cota de proprietate a tatălui.
Abia după dezbaterea succesiunii se poate pune problema încheierii unui contract de întreținere sau de rentă viageră cu mama dumneavoastră, pentru cota acesteia de proprietate.
in cazul in care ceilalti doi mostenitori renunta la succesiune, dvs fiind unic succesor, nu va mai fi necesar s aincheiati niciun fel de act juridic, cu mama dvs.
odata ce mama dvs si sora vor renunta la cota lor din succeiune, veti deveni unic prorpietar.
asta este varianta cea mai simpla.
Exact, cu privire la cota tatălui ne-am lămurit. În ceea ce privește cota de proprietate a mamei însă, aveți posibilitatea de a încheia cu ea un contract de întreținere, și atunci veți deveni unicul proprietar al imobilului. În caz contrar, atunci când se va pune problema de a dezbate succesiunea după aceasta, sora dumneavoastră se poate răzgândi și atunci va trebui să împărțiți frățește masa succesorală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune StefanL61 StefanL61 In urma decesului unuia din parinti am deschis dosar de succesiune la motariat pentru un imobil, avand ca urmasi implicati pe sora mea, pe mine si pe parintele ... (vezi toată discuția)