avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri din salariu

Buna dimineata.

Am incetat cm cu acordul partilor. Pe nota de lichidare scrie clar, la data prezentei salariatul nu inregistreaza debite sau alte obligatii de plata fata de societate.

Trebuie sa mi se plateasca ultimul salariu, aferent iunie.
Acum insa, au inceput sa gaseasca motive de scazut din bani: am primit un bonus pe mai, acum zic ca trebuie retras ca nu stiu ce date d vanzari nu au fost corecte.., ca am facut km in interes personal cu masina de servici.

Intreb simplu: au dreptul sa faca asta? Daca nu (am citit legislatie), cum ii pot impiedica?
Multumesc
Da, pot face asta. A datora bani societatii (datorita unor prejudicii create) si a nu obtine anumite sume datorita faptului ca nu au fost indeplinite niste targhete, sunt doua situatii diferite.
Cu respect, raspunsul Dvs nu ma lamureste deloc. Care ar fi prejudiciul creat? Cum este evidentiat/ unde? Ce rost mai are mentionarea lipsei datoriilor in nota de lichidare? Sau totul in tara asta e arbitrar?
Nu este arbitrar ... probabil ca dupa intocmirea notei de lichuidare - un document fara o baza legala - , s-a descoperit un eventual prejudiciu cauzat de dvs.

Codul Muncii
Art. 254.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Asadar, pentru recuperarea unui astfel de judiciu sunt doua posibilitati :
- actiunea in instanta

- acordul partilor.
poate ca nu s-a inteles bine din mesajul meu: NU am nici un fel de document/ comunicare in forma scrisa despre retineri si motive!

in plus, spun ca e arbitrar pt ca (daca recititi in mesaj) e vb de un bonus ce ar trebui returnat - de unde stiu eu ca datele de vanzari sunt eronate?

in plus, din experiente anterioare, nu fac retinerile pe stat plata, cum nici bonusurile nu le dau pe stat plata - am vazut asta pe adeverinta eliberata, cu sumele brute/ nete.

deci?

sa o las balta?
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2016
MoP, utilizator
Am inteles mesajul dvs .. insa inainte de a face afirmatia ca ati cauzat un prejudiciu , angajatorul trebuie sa aiba un document in acest sens. Acea valoare mentionata in document poate fi contestata in fata instantei de judecata daca se va promova un litigiu de acest gen.

Referitor la situatia in care vi se retine o suma , in mod abuziv din salariu, puteti face sesizare la ITm si/sau promova o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Sunt obligat de catre angajator sa semnez o hartie fara acordul meu cristicdr cristicdr Buna seara, Prietena mea lucreaza ca receptioner la un lant hotelier cunoscut. De cand au inceput verificarile ANAF, sefii sunt foarte speriati si ii ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu floringherasim floringherasim Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema: am fost angajat in perioada septembrie 2010-octombrie 2010 ca reprezentant vanzari la o societate. In primul ... (vezi toată discuția)