avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... contributie sanatate pentru cetatenie britanica
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

contributie sanatate pentru cetatenie britanica

Buna ziua,

am o problema care cred ca tine de drept international civil cred si nu stiu cum sa o descurc.

Situatia e pe scurt aceasta: cetatean roman pleaca la studii in Marea Britanie in anul 2009, 2009-2012 face facultate, 2013-2013 face voluntariat, 2013-2015 face masterat. Din 2015 lucreaza si isi plateste o asigurare medicala privata conform normelor britanice. Pana in 2015 nu beneficiaza de servicii medicale decat private pe care si le achita cu banii cu care traieste in UK, adica bani de la parinti, bani care se regasesc in extrasele de cont. In toata perioada 2009-2016 i se platesc asigurari medicale in sisitemul de stat din Romania.

Acum doreste sa aplice pentru resedinta permanenta in UK (se poate aplica dupa 5 ani de stat in UK, iar dupa 6 ani se poate aplica pt cetatenie) si consulta 2 avocati.

Primul dintre avocati ii spune ca nu poate aplica deoarece in acest timp nu a avut asig medicala privata in Uk iar cel de-al doilea ii spune ca e posibil ca asigurarea din Romania sa ii suplineasca acest neajuns, sa poata fi luata in considerare la calculul perioadei necesare pt resedinta in uk, din moment ce Romania e o tara Eu.

Stie cineva cum este? Ati intalnit in practica o astfel de speta?

Multumesc anticipat pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 02:51, 9 Iulie 2016
Conditiile de sedere in alt stat din UE sunt explicate pe [ link extern ]

Acestea includ obligatia de a incheia o asigurare medicala cuprinzatoare (la aprecierea UK Border Agency/UK Visas and Immigration).

Parerea mea este ca sederea este legala pana la proba contrarie, adica pana la ramanerea definitiva a deciziei de parasire a teritoriului.

De remarcat ca asigurarea de sanatate romaneasca (cardul EHIC) este valabila in Marea Britanie doar pentru turisti, adica pe un termen de sedere de maxim sase luni. Pe termene mai lungi era necesara incheierea unei asigurari medicale britanice.

Nu cunosc legislatia britanica privind naturalizarea, asa ca ma pronunt doar asupra chestiunilor de drept european. De ex. legislatia britanica poate stipula anumite conditii cu privire la a fi fost asigurat medical anterior naturalizarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Info documente pentru lucru in anglia bulvaif bulvaif Buna Ziua as dori informati. Ce documente am nevoie si de unde le pot gasi ca sa Lucrez LEGAL in Anglia.:D (vezi toată discuția)
Contract in anglia cristian p cristian p Va rog sa-mi spuneti ce documente sunt necesare pentru a lucra legal in Anglia. (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean britanic si dreptul de munca in uk Adriana3011 Adriana3011 As dori sa stiu daca dupa casatoria cu cetatean britanic in uk am dreptul la munca fara sa mai aplic ptr nimic la border agency. (vezi toată discuția)