avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Informazii buletin 14 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Informazii buletin 14 ani

Buna ziua, ma aflu in fata unei mari probleme. Fratele meu a implinit varsta de 14 ani prin luna februarie, el locuieste impreuna cu parintii mei in Italia, pe timp de vara l-am adus in tara. Parintii mei mi-au facut o procura speciala in care se specifica faptul ca sunt imputernicita in ai reprezenta pt depunerea actelor pt cartea de identitate a fratelui meu. Ajunsa in tara mi s-a spus ca nu se poate depune actele decat in prezenta unui parinte. Este adevarat. Precizez faptul ca sunt din judetul Neamt.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:52, 17 Iulie 2016
Articolul 14
(1) Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.
(2) Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate:
a) la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea cărţii de identitate provizorie;
b) la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara respectivă, cu excepţia cererii pentru eliberarea cărţii electronice de identitate prevăzute la art. 17 alin. (6) lit. a).
(3) Primul act de identitate nu se eliberează pe bază de procură specială.
(4) În cazul minorului care la împlinirea vârstei de 14 ani se află, în condiţiile legii, în centre specializate aflate sub autoritatea serviciilor publice de asistenţă socială, actul de identitate se eliberează, prin grija acestor servicii, de către serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor din raza teritorială de competenţă.
(5) Minorul depune cererea pentru eliberarea actului de identitate, însoţit de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
Marian Bucur, Avocat
Teoretic nu aveau de ce sa va refuze. Probabil ca nu aveti toate documentele dar daca parintii v-au imputernicit puteti depune actele impreuna cu minorul. Solicitati o audienta la seful serviciului. Aveti certif.de nastere al fratelui , certif.de casatorie precum si contractul de casa a parintilor? Taxa e de 7 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima carte de identitate volverin volverin implinesc 14 ani si am domiciliu un ungaria.Imi trebuie buletin in romania deoarece sin cetatean roman . Nu am gasit nimic despre ce trebuie sa fac ca sa intru ... (vezi toată discuția)
Eliberarea "cartii de identitate"  DAN DAN Buna ziua, Doresc sa aflu cum se poate elibera \"Cartea de Identitate\" romana la implinirea varstei de 14 ani. Mentionez ca ambii parinti au dubla ... (vezi toată discuția)
Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)