avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii datorate - contract de mandat - 1 Mai 2016
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii datorate - contract de mandat - 1 Mai 2016

Buna ziua,
1. Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de contributii sociale datorate pentru un cenzor/presedinte asociatie de proprietari, beneficiar al unei pensii pentru limita de varsta, care mai are un contract de mandat la o alta asociatie, incepand cu 1 mai 2016 si daca beneficiaza de deduceri personale pentru calcularea impozitului pe venit pentru ambele contracte de mandat. Precizez ca nu este angajat cu CIM la vreo societate comerciala.
2. Aceeasi intrebare - daca nu beneficiaza de pensie pentru limita de varsta si este angajat cu CIM la o societate comerciala.
3. Care sunt deducerile personale incepand cu 1 mai 2016 ?
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: ligadiangeli , utilizator 11:19, 17 Iulie 2016
Cititi aceasta discutie:
www.avocatnet.ro/content/for...

1. Deducerea personala se aplica doar la un singur loc de munca, loc ales ca loc de munca de baza.
2. Daca nu benefociaza de pensie de limita de varsta dar este, de exemplu, pensionar de invaliditate de gradul 1, nu are voie sa obtina venituri din activitate pentru ca i se taie pensia.
Daca este sanatos si angajat la o firma, acolo are locul principal de munca si acolo beneficiaza de deducere.
3. Deducerea pesonala este acum 300 lei/luna.
Sa inteleg ca:
1. In cazul contractului de mandat al unei persoane beneficiara a unei pensii pentru limita de varsta, care nu are CIM in afara de contractul de mandat, beneficiaza de deducere personala de 300 lei si datoreaza 10,5% pensie si 5,5% sanatate din castigul brut aferent contractului de mandat ?
2. Daca o persoana, beneficiara a unei pensii pentru limita de varsta, care are doua contracte de mandat, beneficiaza de deducere personala doar pentru un contract de mandat si datoreaza 10,5% pensie si 5,5% sanatate din castigul brut aferent contractului de mandat?

Va multumesc frumos !
Da si da!
Contributia la pensii si la sanatate se plateste in toate cazurile atat prin retinerea din brut cat si prin calcularea pe fondul de salarii si indemnizatii ale asociatiei.
Deducerea se aplica doar o singura data din venitul unde omul declara ca are functia de baza. Pensia nu are nici o legatura cu aceste aspecte. Oricarui pensionar care realizeaza venituri de natura salariala (indemnizatii) i se vor calcula si retine contributiile pentru pensii si sanatate, iar impozitul doar dupa aplicarea deducerii daca acel venit este declarat de baza.
Va multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul venit din salarii incepand cu 1 ian 2016 ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, As dori sa aflu, incepand cu 1 ian 2016: 1. care sunt cotele de contributii sociale datorate de salariat incadrat cu CIM; 2. care sunt cotele de ... (vezi toată discuția)
Personalul angajat intr-o asociatie de proprietari lorelena1306 lorelena1306 Am nevoie de cateva lamuriri cu privire la personalul angajat intr-o asociatie de proprietari: 1. Presedintele are contract de mandat. Ce impozite plateste? ... (vezi toată discuția)
Deducere 2017 marcelctin marcelctin buna ziua. va rog sa ma lamuriti cum se calcureaza corect deducerea, ma refer aici daca tichetele de masa intra sau nu in calculul deducerii. conform ... (vezi toată discuția)