avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... avantaje angajare persoana handicap grad 2 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

avantaje angajare persoana handicap grad 2 (accentuat )

Care sunt avantajele de angajare persoana cu handicap de catre o firma ma refer in afara de acea obligatie legala ca peste un nr. anume salariati 30% sa fie pers cu handicap .Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:40, 15 Iulie 2016
Angajatorii care şi-au îndeplinit obligaţia de a încadra în muncă persoane cu handicap (în raport cu numărul de angajaţi), dar şi angajatorii care nu sunt obligaţi legal să facă acest lucru, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă/serviciu cel puţin doi ani vor beneficia de o sumă egală cu valoarea ISR-ului în vigoare.

Legea nr.76/2002:
Art. 80
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.“
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

Art. 85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)
Ce subventii si facilitatati are angajatorul si angajatul? zzanetta zzanetta Daca angajarea a avut loc la 15.03.2012 ,iar angajatul era somer in plata ,avea studii superioare si era persoana cu handicap accentuat. Va rog sa ma ajutati ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care angajez someri sau absolventi? ncris78 ncris78 Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a angaja o persoana care momentan beneficiaza de indemnizatia de somaj. Care este procedura ce trebuie ... (vezi toată discuția)