avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care angajez someri sau absolventi?

Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a angaja o persoana care momentan beneficiaza de indemnizatia de somaj. Care este procedura ce trebuie urmata pentru angajare?
Ce inseamna angajarea de absolventi? Ce se intelege prin absolventi?
As dori sa stiu cum poate beneficia o firma de ajutor din partea statului in cazul in care angajeaza someri sau absolventi.
Cel mai recent răspuns: Ramona Bosinceanu , Consultant resurse umane 10:01, 23 Ianuarie 2010
Conf art 80 si art 85 din legea 76 pe 2002 puteti beneficia de ajutor daca angajati proaspat absolventi sau persoane in varsta de peste 45 ani sau unici sustinatori ai familiilor monoparentale.
Art. 80. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani
Studiati cu atentie CAP. 5 " Măsuri pentru stimularea ocupării forţei de muncă
"din legea nr. 76/2002 - privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă :)
Si ce se intampla in cazul in care angajatul pentru care societatea beneficiaza de astfel de ajutor renunta la locul de munca inainte de exirarea celor 2 ani?
Buna ziua,
daca pleaca din initiativa lui, d.voastra doar pierdeti ajutorul pt el, din momentul suspendarii raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avantaje angajare persoana handicap grad 2 (accentuat ) alina_25 alina_25 Care sunt avantajele de angajare persoana cu handicap de catre o firma ma refer in afara de acea obligatie legala ca peste un nr. anume salariati 30% sa ... (vezi toată discuția)
Angajare la peste 50 km de domiciliu Patience Patience Buna ziua, stiu ca, cf legii 76/2002 , Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit ... (vezi toată discuția)
Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)