avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare din tara cu copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare din tara cu copilul

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie:

Sunt tatal unui copil, dar eu si mama copilului nu suntem casatoriti. Copilul imi poarta numele, iar custodia este comuna. Avem o decizie judecatoreasca care care stabilieste programul de vizita si cuantumul pensiei alimentare pe care o platesc.
Eu, urmeaza sa plec din tara pentru cateva luni, iar in acest context, mama copilului m-a anuntat, in urma cu o saptamana, ca vrea sa mi-l lase mie in grija, mentionand ca este dispusa sa mearga la un notar pentru obtinerea unei procuri. Procura, din cate am inteles, este necesara pentru a iesi cu minorul din tara (fetita are aproape 2 ani), si reprezinta acordul celuilalt parinte.
Astazi, m-a anuntat ca si ea o sa plece din tara, in aproximativ o luna, ca nu mai doreste sa-mi lase fetita in grija, si ca intentioneaza sa o lase la parintii ei, neavand nicio intentie de a lua copilul cu ea.
Doarece avem custodie comuna, si consider ca este in detrimentul copilului sa fie fara ambii parinti pentru o perioada de cateva luni, as fi vrut sa stiu ce pot face in aceasta situatie, pentru a putea lua fetita cu mine cat sunt plecat din tara, avand in vedere contextul descris mai sus (mama fetitei pleaca si ea din tara, nu doreste sa ia fetita cu ea, si nu e de acord ca eu sa iau fetita cu mine).
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
CristiCD, utilizator
Dacă mama fetiţei nu este de acord să vă scrie o procură să ieşiţi din ţară cu fetiţa, puteţi cere în instanţă suplinirea semnăturii mamei.
Trebuie să demonstraţi că plecarea copilului cu dumneavoastră este în interesul fetiţei (sub 2 ani) şi că mama fetiţei se opune nejustificat, trebuie să demonstraţi opoziţia mamei.
După opinia mea personală, este dificil de demonstrat că interesul superior al unui copil aşa mic este trambalarea peste mări şi ţări decât stabilitatea şi continuitatea îngrijirii oferite de bunici, numai fiindcă o vreme va lipsi şi mama de lângă copil.
Da, situatia este foarte incurcata.
Avand 2 ani este foarte mic dar poate ca ar fi bine sa fie alaturi de un parinde.

De ce nu il ia mama si sa ii dati procura?

Nu ar fi rau nici sa ramana la bunici dar e foarte greu de spus cum ar fi mai bine.

Depinde foarte mult cu cine este invatat cel mai mult copilul dupa parerea mea si instanta acest lucru ar trebui sa il analizeze insa va fi extrem de greu de facut asa ceva la un proces...
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui gambilero gambilero Am o fetita de 4ani,nu sunt casatorit cu mama ei si nici nu am fost vreodata. Fetita este recunoscuta si are in certificatul de nastere numele meu. Nu sa pus ... (vezi toată discuția)
Procura cu minori ContSters363548 ContSters363548 Buna,sunt divortat si copilul a fost incredintat mamei,aceasta este plecata in italia de 2 ani,doreste sai acord procura pentru fetita sa o duca bunica in ... (vezi toată discuția)
Minor cu domiciliul la mama. cum poate fi lăsat în grija bunicii pe timpul plecării din țară, fără a putea fi luat de tata? cocoseibar cocoseibar Buna seara ! Logodnica mea a fost casatorita,a divortat si vrea sa vina la mine in U.K. Cum poate sa obtina procura cu imputernicire pentru mama ei? Vrea sa ... (vezi toată discuția)