avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Credit ipotecat/divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Credit ipotecat/divort

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie: eu si sotia mea am luat in anul 2007 in timpul casniciei un credit ipotecar in franci elvetieni, credit la care anul trecut am facut converia in RON. Acum suntem in prag de divort si nu stiu exact cum se va proceda cu imobilul.
1.Am putea sa facem darea in plata dar pentru acest lucru este necesar acordul ambelor persoane aflate in credit (sot, sotie - sotia este titular iar eu cocreditor)?
2.Ar putea unul sa il despagubeasca pe celalalt, dar cel ce va fi despagubit si va pleca din imobil va fi scos din contractul de imprumut de la BT?
Sotia nu este de acord sa renunte la casa insa la salariul actual (1400 RON) nu stiu daca banca ar accepta-o ca si unic titular de contract, rata fiind de 1000 RON. Nu stiu insa exact in ce conditii se aplica legea darii in plata, daca sotia doreste sa ramana singura cu creditul si eu as opta pentru darea in plata, ce anume ar accepta banca?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:50, 17 Iulie 2016
Cel care ramane cu creditul, va trebui ca - pe langa rata la banca - sa ii plateasca sulta si celuilalt proprietar (in principiu 1/2 din ratele platite in timpul casatoriei).

In plus, banca va solicita un cogarant sau aducerea si a unui alt bun ca si garantie suplimentara.

Fiind vorba de un bun comun si de 2 codebitori, eu opinez ca ambii trebuie sa formulati notificare de dare in plata. Numai ca trebuie sa indepliniti conditiile legale in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament cu credit ipotecar nemteanul1980 nemteanul1980 Detin impreuna cu sotia un apartament contractat prin credit ipotecar. Titularul contractului de credit sunt eu, sotia fiind codebitor. Bunul a fost ... (vezi toată discuția)
Dupa divort/contracte de credit allexia007 allexia007 Speta: 1...Sotul detine un imobil dobandit cu titlu cumparare ca bun propriu inainte de casatorie - imobilul ipotecat/banii proveniti din credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Despre divort si partaj andreieugen andreieugen sunt intr-un moment delicat al vietii.am o fetita de 5 ani.anul trecut am surprins-o pe actuala sotie cu seful ei.am crezut ca poate renunta la el dar nu a ... (vezi toată discuția)