avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor social

Buna seara, sunt mama singura si beneficiez de alocatie complementara de 107 lei si ajutor social de 213 lei, pentru un singur copil ( are 4 ani si 8 luni). Am inteles ca la un moment dat , va trebui sa incep prestarea de servicii in folosul comunitatii pentru a mai putea beneficia de acest ajutor social, intrebarea mea e, incepand cu ce varsta a copilului , se va cere prestarea de servicii de catre mama? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: serena91 , utilizator 14:10, 18 Iulie 2016
Mergeți la primărie la serviciul de asistență socială și veți primi de acolo răspunsul corect.
Puteți apela pentru informații juridice la juristul primăriei.
Asta era deja evident, e evident ca trebuie sa ma duc pana acolo ca sa aflu,dar am zis sa pun o intrebare si aici, as fii aflat mai exact daca cineva mi-ar fii raspuns la intrebare.
Varedau din lege :
Legea nr.416/2001
art.6

...
(2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) familiile pentru care ajutorul social rezultat din calcul este de până la 50 lei/lună; pentru acestea orele de muncă se stabilesc trimestrial şi se efectuează în prima lună de plată.
....

art. 7^1
(1) Prin persoană aptă de muncă se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare;
b) nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege;
c) are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.
(2) Incapacitatea fizică şi psihică este dovedită cu acte eliberate în condiţiile legii.
....

art. 7^2
Face excepţie de la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (2) şi a condiţiei prevăzute la art. 7 alin. (1) persoana aptă de muncă şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) asigură creşterea şi îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 7 ani şi până la 18 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protecţia copilului;
b) asigură îngrijirea uneia sau a mai multor persoane cu handicap grav ori accentuat sau persoane vârstnice dependente care nu beneficiază de asistent personal sau îngrijitor la domiciliu, în condiţiile legii;
....


Din lege reiese ca , prestarea muncii nu este conditionata de varsta copiilor aflati in ingrijire dvs.
Posibil sa va incadrati la art.7^2 lit.a si sa fiti scutita de efectuarea muncii.
Va multumesc mult pentru raspuns! O zi frumoasa va doresc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - insotitor copil cu adhd si retard mintal lauramaria1 lauramaria1 Copil de 10 ani diagnosticat cu Adhd, retard mintal mediu este in clasa a2 a nu are insotitor. Intrebarea mea este daca mama lui poate sa isi faca actele ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap grav, de la 3 la 7 ani radASCUTA radASCUTA am o rugaminte doresc sa stiu si eu daca sotia mea a beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului pana la 3 ani mai poate beneficia si pana la 7 ani ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil silviu7925 silviu7925 Ma numesc mitran silviu si am o fetita in varsta de 2 ani si 8 luni.Fetita este diagnosticata cu paralizie cerebrala , tetrapareza spastica avand certificat de ... (vezi toată discuția)