avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... marire indemnizatie CCC incepand cu 1 iulie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

marire indemnizatie CCC incepand cu 1 iulie

Buna ziua! Sotia este in CCC de 1 an si la dosar a depus doar venitul de salariat. Avand in vedere ca indemnizatiile vor fi recalculate incepand cu 1 iulie pentru 85% din venit, sotia a depus la autoritatea responsabila o cerere la care a atasat dovada veniturilor suplimentare. Cererea i-a fost respinsa pe motiv ca legea specifica ca se ia incalcul doar venitul existent deja la dosar. Este adevarat? Functionarul de la ghiseu i-a spus ca doar prin proces judiciar mai poate obtine ceva. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 18 Iulie 2016
Da, este adevarat ce au sustinut cei de la AJPIS.

Începând cu drepturile aferente lunii iulie 2016, cuantumurile drepturilor prevăzute de OUG nr. 111/2010 se recalculează din oficiu, pe baza informațiilor existente la dosarul de solicitare a drepturilor, potrivit noilor reglementări.
Multumesc frumos!Imi puteti da va rog intrergul paragraf din lege referitor la acest aspect?
Art. III din Legea 66/2016:
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....

Instrucţiunile de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor din 23.06.2016

art.1
....
(3) Pentru persoanele care se află în concediul pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an şi plata indemnizaţiei lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea prevăzută la alin. (2) se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.
....

art.2
....
(4) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (3) şi alin. (6) cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului se acordă astfel:
a) la nivelul cuantumului acordat anterior în cazul în care nivelul acesteia s-a situat sub nivelul de 3.400 lei, cu respectarea limitei minime prevăzute la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă cu modificările aduse prin Legea nr. 66/2016;

b) în cuantum recalculat prin eliminarea plafonului în cazul în care nivelul indemnizaţiei stabilit anterior a fost de 3.400 de lei, cu respectarea limitei minime prevăzute la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, cu modificările aduse prin Legea nr. 66/2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ingrijire copil asbuchea asbuchea Sunt in concediu ingrijire copil pana la 2 ani din august 2015. Sunt salariata si am si un PF.Cand am depus actele am depus numai veniturile din contractul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2016 vlad-iustin vlad-iustin Buna ziua, Daca legea a intrat in vigoare pe 1 iulie, iar sotia a nascut pe 29 martie anul curent, poate fi recalculata indemnizatia pe legea noua? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Cic - recalculare indemnizatie conform noii legi Cristina00001 Cristina00001 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Am un copil in varsta de 1 an si jumatate. Pana la 11 luni am fost in CIC si apoi am intrat in plata stimulentului de ... (vezi toată discuția)