avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC - Recalculare indemnizatie conform noii legi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC - Recalculare indemnizatie conform noii legi

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
Am un copil in varsta de 1 an si jumatate. Pana la 11 luni am fost in CIC si apoi am intrat in plata stimulentului de insertie. Conform noii legi (Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor) pot reintra din nou in CIC.
Anterior datei nasterii copilului (12 luni) am realizat venituri avand 2 contracte de munca simultan. Ambele contracte au fost legale, valide, inregistrate la REVISAL. Contractele au fost intrerupte exact inainte sa se nasca copilul. 85% din suma veniturilor lunare pentru aceste contracte depasea cu mult plafonul de 3.400 lei care exista atunci.
Dupa nastere, am depus dosarul pentru indemnizatie pe vechea lege. Pentru ca exista acel plafon de 3.400 lei, am fost sfatuita chiar de doamnele de la Asistenta Sociala sa depun doar unul din contracte “ca oricum nu ma ajuta cu nimic sa le depun pe ambele”. Asa am facut, am depus un singur contract.
Intrebarea mea este: cum fac ca acum, cand depun cererea de reintrare in CIC, sa imi ia in calcul ambele contracte avand in vedere ca noua lege nu mai prevede acel plafon de 3.400 lei? Cei de la Asistenta Sociala imi zic iar ca nu are rost sa mai depun al 2-lea contract (cel pe care nu l-am depus initial) ca oricum nu mi-l ia nimeni in considerare.
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristina00001 , utilizator 19:42, 28 Iulie 2016
1. Legea 66/2016
Art. III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....
(2) În aplicarea alin. (1) se emit instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.


2. "Începând cu drepturile aferente lunii iulie 2016, cuantumurile drepturilor prevăzute de OUG nr. 111/2010 se recalculează din oficiu, pe baza informațiilor existente la dosarul de solicitare a drepturilor, potrivit noilor reglementări.

Nu se depun alte acte doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului, întrucât modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării inițiale a dreptului.

Recalcularea indemnizației pentru creșterea copilului se va face:
- pentru persoanele care beneficiază de indemnizația minimă de 600 lei la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată (1063 lei)

- la nivelul cuantumului acordat anterior în cazul în care nivelul acesteia s-a situat sub nivelul de 3400 lei, respectiv 1200 lei, cu respectarea limitei minime prevăzută la art. 2 alin.(2) din OUG nr.111/2010 cu modificările aduse prin Legea nr.66/2016;

- în cuantum recalculat prin eliminarea plafonului în cazul în care nivelul indemnizației stabilit anterior a fost de 3400 de lei, respectiv 1200 lei, cu respectarea limitei minime prevăzută la art. 2 alin.(2) din OUG nr.111/2010 cu modificările aduse prin Legea nr.66/2016."
[ link extern ]
1. Era bine daca lasati la dosar toate adeverintele de venituri.

2. Dar nici dvs. nici cei de la AJPIS nu aveau de unde sa stie ca se modifica legea.
Cristina00001 a scris:

Buna ziua,
...
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Va multumesc



Daca doriti puteti sa depuneti si acele acte , dupa care vi se va comunica in scris decizia AJPIS pe care apoi o puteti contesta in instanta.
Da, ar fi fost bine.
Inteleg din raspunsurile dvs. ca, chiar daca voi depune celalat contract, nu am sanse sa se recalculeze indemnizatia. Nici daca depun o solictare scrisa de recalculare in care sa explic motivele? Exista sanse de succes?

Va multumesc.
Parerea mea este ca nu aveti sanse atata timp cat actul normativ spune ca se au in vedere doar actele depuse initial.

Alte discuții în legătură

Marire indemnizatie ccc incepand cu 1 iulie vertrad2 vertrad2 Buna ziua! Sotia este in CCC de 1 an si la dosar a depus doar venitul de salariat. Avand in vedere ca indemnizatiile vor fi recalculate incepand cu 1 iulie ... (vezi toată discuția)
Ccc pana la 2 ani si recalcularea veniturilor cu eliminare plafon actual. mariusvladut78 mariusvladut78 Buna seara, Ma aflu in CCC din anul trecut 23.10 2015 pentru perioada de 1 an si beneficiez de cuantumul maxim acordat in prezent de 3400 ron. Dupa mult ... (vezi toată discuția)
Reluare concediu crestere copil si indemnizatie Dyadyana Dyadyana Buna ziua, pe fosta lege am optat pt 1 an concediu crestere copil, perioada care s-a terminat in martie 2016. Indemnizatia pe care am primit-o a fost de 3.400 ... (vezi toată discuția)