avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de lucru saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de lucru saptamanal

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari:

Ce inseamna 8 ore/zi , 40 ore/saptamana?
Cum considerati saptamana de lucru? De luni pana vineri 40 de ore+8 ore suplimentare sau de luni pana duminica 40 ore+8 suplimentare?

Spre exemplu: Daca se lucreaza 42 ore de luni pana vineri, vom avea 2 ore suplimentare, daca se va lucra sambata si duminica sa zicem 8 ore , acestea vor fi considerate ore lucrate in zilele de repaus saptamanal si vor fi platite doar cu spor la salariu sau vor fi considerate tot ore suplimentare la care bineinteles se va adauga si sporul de week-end?
Va rog sa imi explicati cum considerati d-voastra aceste ore lucrate in week-end (sa presupunem ca se acorda 48 ore liber in alte zile ale saptamanii).

Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: kitisor , utilizator 14:19, 3 August 2016
1. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

2. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

3. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.(art.113 alin.1 C.mun.)

Prin urmare :
- daca se lucreaza 42 ore de luni pana vineri, atunci cele 2 ore in plus sunt ore suplimentare

- munca in week-end nu este considerata munca suplimenatra

- Pentru munca in zilele de repaus saptamanal , salariatul beneficiaza cumulativ de :
- repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru, 4 echipe, 3 schimburi Smok333 Smok333 Buna ziua si salutare la toata lumea, ma numesc Andrei si sunt nou pe acest forum! Am si eu o nelamurire cu programul de lucru si poate ma lamureste si pe ... (vezi toată discuția)
Plata ore weekend Roberta. Botez Roberta. Botez Bună ziua, As dori sa știu dacă este corect următorul aspect: o persoana lucrează normal 8 ore pe săptămână de luni pana vineri. Dar un weekend ... (vezi toată discuția)