avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca nerespectat de firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca nerespectat de firma

Buna seara,va supun atentiei dvs.o problema care cred ca se intilneste destul de frecvent in Romania.
M-am angajat la o firma pe postul de paznic cu un contract de munca de 6 luni cu drept de prelungire.La angajare mi s-a spus ca salariu v-a fi de 900 leipentru 168,deci contract cu norma intreaga.Dupa un timp de 2 saptamini programul sa schimbat in ture de 24 ore cu 48 liber(anterior era de ture 8 ore pe trei schimburi.
In luna martie a fost in audienta la sefa resurse umane si am spus ca eu lucrez intr-o luna 240 de ore si primesc salariu pe 168 ore,deci 72 ore neplatite.peste norma de 168 de ore.Deasemeni i-am spus ca in cele 24 de ore 8 ore sint de noapte si trebuies platie cu un plus comform legii.Mi-a spus ca va merge la patron si va discuta situatia ridicata de mine .Prin luna mai ma chemat si mi-a spus ca nu se pot platii orele lucrate in plus,nici cele de noapte si nici simbete si duminicile care le efectuam in decursul unei luni calendaristice..In luna iunie dupa ce a venit patronul din concediu m-am dus si am avut o discutie cu el.Raspunsul dinsului a fost transant:ori accept contractul asa cum a fost facut ori la revedere.Contractul meu expira pe 17.08.2016
Mentionez ca pina la expirarea contractului voi efectua 432 de ore in plus,respectiv 54 de zile munca efectuata si neplatita.
Va rog respectos sa ma indrumati ce am de facut .
Va multumesc si daca mai trebuiesc detalii,revin cu ele
Cel mai recent răspuns: SAUNDU , utilizator 08:55, 26 Iulie 2016
Cu siguranta ca am cerut sa mi se plateasca orele comform codului muncii si aici ma refer la orele suplimentare efectuate,noptile si simbetele si duminicile lucrate dar am fost refuzat.
Drept urmare m-am decis sa actionez societatea in instanta pentru ca sesizarea iITM-ului nu-mi va rezolva problema,decit eventual niste sanctiuni si atit.
Si sa fim seriosi credeti ca inspectorii de la ITM chiar vor aplica aceste sanctiuni sau vor ..discuta"sesizarea pe un ton prietenos?
Asta-i ROMANIA REALA.
SAUNDU a scris:

....... au fost 10 ture x 24 ore,din care 2 zile duminica si 1 zi simbata, si care includ pentru fiecare tura si cele 8 ore efectuate de noapte.
Dupa cum vedeti am efectuat 240 de ore si am fost platit pentru 168 ore, deci 72 de ore in plus pe martie.

Problema expusa de catre dvs. implica mai multe aspecte!

1.Primul aspect asupra caruia m-am sesizat din relatarea dvs. este faptul ca angajatorul dvs foloseste un program de munca ilegal,respectiv 24cu 48 ore liber,in conditiile in care Codul Muncii la art115(2)precizeaza ca: "durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaos de 24 de ore"(specificul activitatii desfasurate permite o durata speciala a timpului de munca mai mare de 8 ore dar nu mai mult de 12)
Ar trebui sa sesizati urgent ITM pt acest aspect pt a se putea corecta angajatorul in urma concluziilor controlului

2. In conditiile in care s-a utilizat acest program de 24/48 ,este aproape impropriu sa vorbim despre un nr de 72 de ore suplimentare,in conditiile in care este dificil sa avem o formula de calcul corecta pt orele suplimentare.
Se cunoaste ca in cf. cu prevederile art 112(1)din CM :' Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână". (nu este corect sa va raportati la cele 168de ore lunar pt ca trebuie sa tineti seama ca sunt luni si cu 23 de zile,si cu 22,sau 21 zile lucratoare si atunci nr de ore lucrate difera)
In aceste conditii ar fi indicat de ex. ca sa agreati impreuna cu angajatorul un program de lucru saptamânal de pâna la 44 de ore.
In conditiile in care, la finalul lunii calendaristice, media lunara a orelor de lucru prestate nu a depasit 40 de ore pe saptamâna, nu veti primi ore suplimentare(nu cred ca se va intampla la dvs)
Insa,fiecare ora de munca prestata peste aceasta limita, stabilita la finalul lunii calendaristice, este considerata munca suplimentara si va trebui compensata cu timp liber corespunzator sau dupa caz, va trebui acordat sporul prevazut de lege.
Alta solutie practica de a vi se calcula orele suplimentare in conditiile in care lucrati in prezent,respectand legislatia nu prea intrevad.....
SAUNDU a scris:

...
Si sa fim seriosi credeti ca inspectorii de la ITM chiar vor aplica aceste sanctiuni sau vor ..discuta"sesizarea pe un ton prietenos?
Asta-i ROMANIA REALA.

Vor aplica sanctiunile prevazute de Codul Muncii .
Stimata doamna contractul meu prevede 168 ore respectiv 8 ore zilnic si 40 de ore saptaminal.In lunile 01,02,03,04,05,06,07 am avut si efectuat cite 10 ture a 24 ore.Daca ne raportam la cm de 168 de ore,eu efectiv am lucrat mai mult chiar daca luna a fost de 21,22,23 de zile.Cred ca angajatorul va calcula orele suplimentare ca ore normale de lucru cea ce eu am atras atentia angajatorului este ca plata orelor suplimentare este ceva,iar plata sporurilor pentru munca de noapte si simbetele si duminicile lucrate este alt ceva.
Vis-a-vis de ITM am o parere f.proasta pentru ca din intimplare am fost de fata la o discutie,,fff prieteneasca" intre sefa resurse umane si inspector care s-a terminat intr-o nota de veselie.Inspectorul venise tot la o sesizare facuta de un coleg pe alte teme.Deci sesizarea catre ITM nu o iau in calcul,decit o actiune in instanta.
Chiar in aceasta dimineata am comandat personal o expertiza financiara care i-mi va spune exact ce sume de bani trebuia sa incasez pe fiecare luna .
Va multumesc si va tin la curent cu evolutia problemei mele
SAUNDU a scris:

....
Vis-a-vis de ITM am o parere f.proasta pentru ca din intimplare am fost de fata la o discutie,,fff prieteneasca" intre sefa resurse umane si inspector care s-a terminat intr-o nota de veselie.Inspectorul venise tot la o sesizare facuta de un coleg pe alte teme.Deci sesizarea catre ITM nu o iau in calcul,decit o actiune in instanta.
....

O astfel de discutie nu poate duce la o concluzie generala ...Credeti ca actiunea in instanta nu poate fi sortita pierderii ? Va poate garanta cineva ca veti castiga ?

Alte discuții în legătură

Contract de munca! Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Lucrez ca si Agent Securitate! Am contract pe perioada nedeterminata,dar in contract scrie ca orarul ii de 8 ore pe zi de luni pana vineri-inegal! ... (vezi toată discuția)
Program de lucru Daniel1900 Daniel1900 Buna seara! Lucrez ca agent securitate! Acum sefi vor sa sa schimbe programu din 12 cu 24 -12-48.....! In 24-48! Deja eu zic ca asta este ilegal! Adica ar fi ... (vezi toată discuția)
Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)