avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca nerespectat de firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca nerespectat de firma

Buna seara,va supun atentiei dvs.o problema care cred ca se intilneste destul de frecvent in Romania.
M-am angajat la o firma pe postul de paznic cu un contract de munca de 6 luni cu drept de prelungire.La angajare mi s-a spus ca salariu v-a fi de 900 leipentru 168,deci contract cu norma intreaga.Dupa un timp de 2 saptamini programul sa schimbat in ture de 24 ore cu 48 liber(anterior era de ture 8 ore pe trei schimburi.
In luna martie a fost in audienta la sefa resurse umane si am spus ca eu lucrez intr-o luna 240 de ore si primesc salariu pe 168 ore,deci 72 ore neplatite.peste norma de 168 de ore.Deasemeni i-am spus ca in cele 24 de ore 8 ore sint de noapte si trebuies platie cu un plus comform legii.Mi-a spus ca va merge la patron si va discuta situatia ridicata de mine .Prin luna mai ma chemat si mi-a spus ca nu se pot platii orele lucrate in plus,nici cele de noapte si nici simbete si duminicile care le efectuam in decursul unei luni calendaristice..In luna iunie dupa ce a venit patronul din concediu m-am dus si am avut o discutie cu el.Raspunsul dinsului a fost transant:ori accept contractul asa cum a fost facut ori la revedere.Contractul meu expira pe 17.08.2016
Mentionez ca pina la expirarea contractului voi efectua 432 de ore in plus,respectiv 54 de zile munca efectuata si neplatita.
Va rog respectos sa ma indrumati ce am de facut .
Va multumesc si daca mai trebuiesc detalii,revin cu ele
Cel mai recent răspuns: SAUNDU , utilizator 08:55, 26 Iulie 2016
SAUNDU

Este f buna initiativa dvs. de a solicita o expertiza pt determinarea cu exactitate a sumei ce trebuie sa o primiti. ITMul poate sa dispuna angajatorului ,prin raportul de control sa ia masuri corespunzatoare ,astfel incat sa -si organizeze activitatea ,chiar daca e vorba despre continuitate,in cf cu prevederile legale,adica 12/24 nu 24/48!si sa aplice amenzi contraventionale,drepturile salariale ce vi se cuvin daca nu cadeti la intelegere cu angajatorul,oricum vor fi obtinute printr-o actiune in instanta!

Sunt extrem de curioasa daca expertul va avea aceeasi abordare ca si mine in privinta programului 24/48 raportat la calculul orelor suplimentare. adica in stabilirea bazei de raportare ,avand in vedere ca este vorba despre o durata speciala a timpului de munca,care depaseste cele 8 ore normale
In ceea ce priveste plata sporului de noapte,este clar ca trebuia sa vi se acorde un spor de 25%din sal de incadrare pt orele lucrate in intervalul 22-6(pt ca in fiecare tura ,de la 7 la 7 a doua zi prindeati acest interval),de asemenea sporul pt lucru in zilele de sambata /duminica sau sarbatori legale, in conditiile continuitatii activitatii si daca nu s-a putut face o compensare cu timp liber corespunzator asa dupa cum prevede legislatia
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator
Vreau sa fiu foarte clar.Orce discutie care am initiat-o pe aceasta problema a fost respinsa din start de patron.Sigur ca nu-mi garanteaza nimeni cistigarea unui proces,dar probele care vor fi depuse la dosarul cauzei sint concludente si numai un judecator de rea credinta nu le va lua in considerare.
Vreau sa retineti ca politica firmei este:Ori accepti ce vrem noi sau pleci.Si cred ca aceasta politica este promovata in multe firme care nu doresc sa plateasca taxe mari la stat.
Intodeauna am cauta sa am dialog cu decidentii,dar m-i sa oferit refuzuri totale pentru ca am cerut ceva,ceva care ei nu doresc sa inteleaga ca trebuie platit angajatul in functie de orele efectuate,performanta,caracter in firma samd.
O concluzie generala nu poti trage,este adevarat,dar a fi principial cu situatia asta poti.
Scuze daca gresesc in gindire dar de multe ori trebuie sa lucrezi cu materialul clientului.
Nu gresiti in gandire... dar cu probe concludente am intalnit situatii in care instanta a dat verdictul in favoarea angajatorului.
Cu siguranta a auzit si eu asemenea cazuri,dar cred ca procentul este destul de mic si sa nu uitam ca pina la o solutie definitiva exista niste etape de urmat si in care se administreaza probe care sa duca la o solutie favorabila pentru una din parti.
Eu inca am incredere in justitie
Cu o expertiza de specialitate bine efectuata si concluzii clare si explicite eu cred ca un judecator de buna credinta nu poate sa dea o hotarare decat in favoarea dvs!

Alte discuții în legătură

Contract de munca! Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Lucrez ca si Agent Securitate! Am contract pe perioada nedeterminata,dar in contract scrie ca orarul ii de 8 ore pe zi de luni pana vineri-inegal! ... (vezi toată discuția)
Program de lucru Daniel1900 Daniel1900 Buna seara! Lucrez ca agent securitate! Acum sefi vor sa sa schimbe programu din 12 cu 24 -12-48.....! In 24-48! Deja eu zic ca asta este ilegal! Adica ar fi ... (vezi toată discuția)
Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)