avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz neacordat

In cazul in care firma sustine , ca a comunicat angajatului ,ca se afla in preaviz , dar nu exista docada pentru acest fapt , aflandu-se acest lucru doar dupa ce - in urma cu o luna (!) - firma a procedat la desfacerea contractului de munca conform art.65(1) din CM , in care perioada angajatul si-a desfasurat activitatea in mod nortmal,conform programului de lucru obisnuit , fara sa aiba cunostiinta ca se afla in perioada preavizului ,firma este obligata sa acorde despagubiri ,adica acordarea sumei corespunzatoare celor 20 de zile de preaviz ?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 13:24, 21 August 2009
Intrebarea este , ca a se acorda un preaviz de 20 de zile este o obligatie legala a firmei , sau oricand aceasta poate desface contractul de munca si sa argumenteze , ca angajatul ,practic , de 20 de zile sa aflat in preaviz , fara sa aduca la cunostiinta acestuia ? In acest sens preavizul nu a fost platit (pe 4 ore /pe 8 ore) ,a fost platit salariul obisnuit , fara ca angajatul sa aiba cunostiinta ,ca il asteapta concedierea . In acest caz unde dispare institutia de preaviz ?
Preavizarea salariatului inseamna instiintarea acestuia reala, efectiva, cu privire la incetarea viitoare a contractului individual de munca incepand cu o anumita data. Conform Codului muncii, salariatul are dreptul la protectie in caz de concediere, desfacerea contractului individual de munca al salariatului din motive neimputabile acestuia fiind o concediere.
In lipsa preavizului, prevazut in art. 73 alin. (1), preaviz ce trebuie mentionat obligatoriu in cuprinsul deciziei de concediere (art. 74 alin. 1 lit. "b"), masura dispusa de angajator este lovita de nulitate absoluta (art. 76). Constatarea nulitatii absolute a deciziei de concediere se poate realiza de catre instanta de judecata.
Despagubirea la care face referire Codul muncii este cea datorata angajatului de catre angajator in situatia in care se admite contestatia impotriva deciziei desfacerii unilaterale a contractului de munca, fiind echivalenta salariilor de care nu a mai beneficiat fostul angajat de la data incetarii contractului individual si pana la data reincadrarii. In acele despagubiri nu se cuprind perioadele anterioare concedierii, in care angajatul a primit salariu.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)
Pontaj in perioada preavizului Megan Megan BUNA ZIUA! AM FOST IN CIC 2 ANI. CAND AM REVENIT LA SERV PATRONUL MI-A SPUS CA POSTUL PE CARE AM FOST ANGAJATA SE DESFIINTEAZA INCEPAND CU PRIMA MEA ZI DE ... (vezi toată discuția)