avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) Codul muncii

Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile aferente a 10 luni lucrate si cu data de 01.11.2009 trebuie sa le desfac cim cu art.65 alin.1 pentru somaj.trebuie sa le platesc c.o. si pot sa le dau preavizul cu data de 02.10.2009 avand in vedere ca luna oct. are 22 lucratoare. Seful spune ca in preaviz sa-i pun si in c.o.. Este corect? Eu stiu ca se plateste c.o. neefectuat si preavizul trebuie evidentiat in pontaj.

Sunt in criza de timp. Am nevoie urgenta de un raspuns ! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 20 Februarie 2011
1. In timpul preavizului se poate efectua si CO dar numai daca este de acord si salariatul.
2. In perioada de preaviz salariatii sunt pontati 8 ore si lucreaza numai 4 ore pe zi, pentru a-si cauta de lucru.
3. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Salariatii au dreptul de a-si lua 4 ore libere pe zi pentru a-si cauta de lucru, insa acest lucru nu este si obligatoriu ... Ei pot lucra 8 ore/zi in perioada de preaviz fara nici o problema ...
Peruschi a scris:

Salariatii au dreptul de a-si lua 4 ore libere pe zi pentru a-si cauta de lucru, insa acest lucru nu este si obligatoriu ... Ei pot lucra 8 ore/zi in perioada de preaviz fara nici o problema ...



Este obligatoriu ca in perioada preavizului:
- salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
Cititi CCMUNN valabil pentru anii 2007-2010 !!!!!
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Eu stiu ca se plateste c.o. neefectuat si preavizul trebuie evidentiat in pontaj

Aveti dreptate. Nu va complicati inutil.
pneagu a scris:

Eu stiu ca se plateste c.o. neefectuat si preavizul trebuie evidentiat in pontaj

Aveti dreptate. Nu va complicati inutil.


Corect este ca in foaia de prezenta sa treceti cele 20 de zile calendaristice de preaviz, la orice control dovediti ca ati avut 20 de zile de prevaviz, in care salariati au lucrat 4 ore/zi, dar au fost platiti cu salariul aferent celor 8 ore/zi.
Concediul de odihna neefectuat, obligatoriu il compensati, pentru ca asa este legal si sa aveti rubrica separata in statul de salarii (asa reusiti sa dovediti corectitudinea faptelor).
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere individuala balint lucia balint lucia Patronul unei irma vrea sa concedieze o persoana pe motiv ca i se desfiinteaza locul de munca.Va rog sa ma ajutati caci nu stiu exact cate zile de preaviz se ... (vezi toată discuția)
Preaviz , program perioada preaviz evascu evascu Buna ziua, de curand am primit preaviz de 20 zile,motivul: reorganizare, probleme financiare ale firmei..etc...problema este ca eu nu as mai vrea sa stau ... (vezi toată discuția)
Conditii preaviz conform art 74 alin 3 draemi draemi Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si am nevoie de un raspuns. Mi-am depus demisia la firma la cre lucrez urmand sa intru in preaviz pentru 15 ... (vezi toată discuția)