avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Care este suma neimpozabila la pensie
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Care este suma neimpozabila la pensie

Buna ziua, as avea o rugaminte daca ma poate ajuta cineva. Eu asa stiam ca pentru a calcula pensia neta, din pensia bruta se scadea 871 lei si ceva - valoarea punctului de pensie) si din ce ramane se calculeaza 5,5 la suta CASS, care apoi se scade din pensia bruta. Din ce ramane se scade 1050 sau 1250 lei, aceasta este intrebarea de fapt, cat se scade: 1050 lei sau 1250 lei. Apoi, la ce ramane dupa scadere se aplica 16 la suta impozit care din nou se scade din pensie. In programul de calculare a pensiei (LaPensie.com) e scris 1050, dar ma gandeam ca acesta era salariul minim pe economie pana la 1 mai a.c. si poate programul nu e actualizat, nu stiu. Sau 1050 lei nu are nicio legatura cu salariul minim pe economie ? Multumesc daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 21:20, 25 Iulie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul fiscal :
ART. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor:
a) contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii;
b) suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.

(2) Suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 lei în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar.

ART. 101 - Reținerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.

Impozitarea pensiilor
[ link extern ] /
Multumesc f. mult dl. freeelis, toate cele bune va doresc =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Stefanaana Stefanaana Buna ziua! Sunt insarcinata si am intrat in concediu medical din 18.07.2016 - 07.09.2016 boala obisnuita cod 01, din 08.09.2016 am intrat in prenatal cod 08. ... (vezi toată discuția)
Impozitare pensii lucyfer lucyfer Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pensiile se impoziteaza pe intreaga suma,sau de la o anumita suma in sus,cu ce procent si care este legea care ... (vezi toată discuția)
Despre impozitul pe pensie Pencutita Pencutita Daca eu am platit impozit pe toata perioada cit am muncit (33 de ani) de ce acum mi se impune sa platesc din nou acest impozit si asigurari medicale doar ... (vezi toată discuția)