avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... venituri din activitati de zilier
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

venituri din activitati de zilier

Lucrez la o firma cu contract de munca, norma intreaga de 5 ani. In paralel desfasor activitati ca zilier, prepar si livrez mancare unui birou zilnic, si sunt platit in regim de zilier, cu registru la zi, iar cel caruia ii prestez imi plateste impozit la acest venit. Acum sunt insarcinata, si as vrea sa stiu daca aceste venituri intra in calculul indemnizatiei de crestere copil, si in ce conditii. Am intrebat la un birou care se ocupa cu primirea dosarelor si mi-au spus ca, doar ce apare in stagiul de cotizare de la casa de pensii se ia in considerare. Dupa logica mea un venit la care s-a platit doar impozitul nu ar putea apare in stagiul de cotizatie eliberat de casa de pensii. Imi puteti spune va rog daca aceste venituri se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare?
multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
miikyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:07, 26 Iulie 2016
Nu se iau in considerare , decat daca zilierul plateste contributiile sociale.

Legea 52/2011
art. 9
(1) Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemele de asigurări publice. Acesta se poate asigura, opţional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi la sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

(2) Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar.
Legea nr. 66/2016
Art. 3.
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit."

Lege nr. 227/2015 privind Codul fiscal
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură
obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza
unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui
statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea
veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate
temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate
salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de
venituri, considerate asimilate salariilor:
r) remuneraţia brută primită pentru activitatea prestată de zilieri, potrivit legii;

-Bonurile de masa sunt impozitate si atat, nu se platesc contributii sociale pentru ele, si acestea intra in calculul venitului pe baza caruia se stabileste cuantumul indemnizatiei de crestere copil.

-Daca pentru veniturile zilierilor nu se platesc contributii atunci de ce sunt incluse in lista veniturilor asimilabile salariilor?
Intrebati pe cei care au facut legea de ce ... la noi raspunsul este simplu : nu este prevazut in legislatie asa ceva.
Pentru ca sunt venituri care se impoziteaza dar pentru ele nu se datoreaza contributiile pentru pensie, sanatate si somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilieri bulzanv bulzanv buna ziua, cum se procedeaza cu zilierii in acest an ,este obligatoriu sa inregistram in revisal ? sau procedam ca anul trecut ? multumesc pt raspuns (vezi toată discuția)
Indemnizatie zilieri-care este indemnizatia pt. zilieri ,dupa noul salariu minim (3436 ... kitabratu kitabratu Care este indemnizatia pt. zilieri ,dupa noul salariu minim (3436 lei)si ce contributii datoreaza (vezi toată discuția)
Impozitele angajatilor zilieri alina_puff alina_puff Buna ziua, Angajatii zilieri li se opreste din venit impozitele aferente cass, cas, somaj? (vezi toată discuția)