Buna ziua, am cateva intrebari legate de varsta/conditiile de pensionare a tatalui meu. Imi cer scuze anticipat daca voi pune intrebari stupide, e prima data cand ma interesez de subiect.
Tatal meu are 60 de ani si lucreaza din 1974.
1) care din urmatoarele perioade se considera la calculul pensiei:
1.a) 1971-1974 ucenicie
1.b) 1976-1977 (1an 4luni) armata
1.c) 1977 (6luni) scoala soferi ITB (mentionez ca in prezent aceasta este meseria lui)
2) 16 ani de zile a lucrat a lucrat pe un post incadrat la grupa a 2-a. Aici inteleg ca pentru fiecare an lucrat se mai adauga 3 luni de vechime, deci 4 ani. Acesti 4 ani se pot scadea din varsta standard de pensionare (65 ani), si sa iasa la pensie la 61 ani fara sa se considere ca a iesit anticipat? Sau doar se adauga ca si puncte suplimentare la calculul pensiei?
3) in cazul in care raspunsul la punctul 2 este negativ, care sunt conditiile pentru iesirea anticipata la pensie, si cum ii va afecta pensia acest lucru?
4) unde anume se poate adresa pentru o simulare de calcul de pensie? Adica unei institutii, dar fara sa depuna actele, tocmai de aceasta simulare depinzand si decizia de a iesi anticipat sau nu. In plus, exista vreun simulator pe internet in care sa putem avea incredere, sau este o problema prea complicata?
La pensie
doru196
nascut 1957 04 06 m lucrez din 1976 08 pana in prezent stagiu militar 1an si4 luni gr 2 17ani 4luni intrebare cind ma pot pensiona multumesc ... (vezi toată discuția)