avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art.287 alin(1) pct. b) din noul cod penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art.287 alin(1) pct. b) din noul cod penal

Buna seara. Referitor la articolul 287 alin(1) pct. b) din noul codul penal, in caz de nerespectare a unei hotarari judecatoresti de catre prefect, cine poate sesiza instanta penala? Multumesc pentru orice raspuns.
Există o neconcordanță între "litera b)" și subiectul activ al infracțiunii!

Vă rog să precizați cine se opune la sau refuză executarea?

Art. 287

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:

a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;

b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act;

c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;

d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat;

e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată;

f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;

g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea,

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
La un proces de nulitate ordin prefect. decizia instantei este . citez "constata nulitatea absoluta partiala a ordinului prefectului nr... , emis de prefectul jud. ...pentru cota de 1/2 din terenul inscris in cf... si obliga pe prefect sa emita un nou ordin pentru cealalta jumatate in favoarea,,,", dar prefectul nu a emis nici un ordin.A ramas inscris in C.F. tot ordinul a carui nulitate s-a decis.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2016
pusa2mimi, utilizator
pusa2mimi a scris:

Buna seara. Referitor la articolul 287 alin(1) pct. b) din noul codul penal, in caz de nerespectare a unei hotarari judecatoresti de catre prefect, cine poate sesiza instanta penala? Multumesc pentru orice raspuns.

Am trimis o cerere catre prefect cu solicitarea de a pune in aplicarea decizia instantei, cu mentiunea ca neaplicarea unei hotarari judecatoresti face obiectul art. 287 alin.(1) pct.b) din codul penal, am dreptul sa dau in judecata prefectul , daca raspunsul la cerere este negativ? Multumesc pentru orice raspuns.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Astfel, daca dvs sunteti partea vatamata atunci puteti depune plangerea prealabila impotriva prefectului.
Multumesc de raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarîre judecatoreasca definitiva Mychayl Mychayl Bună seara. Care este termenul de aplicare, a unei H.J. definitiva? Ce pot face împotriva celui care refuza sa o puna în aplicare? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Incetare de drept cim costel58 costel58 In urma pronuntarii irevocabile a unei hotarari judecatoresti de reintegrare in munca, angajatorul a refuzat emiterea deciziei de constatare a incetarii de ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Lungu Constantin Lungu Constantin Buna ziua, as dori sa va intreb la ce articol din codul penal se incadreaza refuzul de a se lua in calculul punctului de pensie o adeverinta spor cu caracter ... (vezi toată discuția)